АВАЛА СТУДИОС ЧИСТИО ШИБЉЕ: Фирма заинтересована за градњу у Кошутњаку уредила пешачку стазу

Г. Н.

субота, 08. 08. 2020. у 11:43

АВАЛА СТУДИОС  ЧИСТИО ШИБЉЕ: Фирма заинтересована за градњу у Кошутњаку уредила пешачку стазу

Фото В.Н.

КОМПАНИЈА "Авала студиос", која је последњи пут изазвала велику пажњу јавности због намере да гради стамбено-пословни комплекс у Кошутњаку, средила је јуче јавну пешачку стазу између Улице Милоја Закића и Факултета за физичку културу и спорт.

Ова акција спроведена је у сарадњи са Општином Чукарица.

Како кажу из фирме, иначе носиоца пројекта "Авала филмски парк", одазвали су се позиву председника Општине Чукарица Срђана Коларића. Они су очистили од шибља и корова стазу, која је важна веза за Београђане из овог дела престонице.

- Без обзира на то што овај део не припада зони интереса "Авала Филмског парка", жеља нам је да се овај цео простор који је обухваћен Планом детаљне регулације среди и буде понос Београда - рекао је Петер Дајко, генерални директор "Авала студиоса".

Велика прашина у јавности подигла се када је обелодањено да "Авала студиос" планира градњу у оквиру комплекса "Авала филма" на Чукарици. Ова компанија захтевала је да се изради План детаљне регулације на поменутом подручју, како би изградили стамбене и мешовите центре у којима би становало око 8.000 људи. Формално истакнут циљ израде плана јесте стварање могућности за развој филмске индустрије у Београду, али је и даље нејасно у каквој су вези стамбени комплекс и филмска индустрија.

Шта припада зони заштићене шуме?, Фото В.Н.

Ова намера изазвала је велику буру у јавности и обећање челника града да ће у сваку одлуку бити укључени грађани.

Шта припада зони заштићене шуме?

С ОБЗИРОМ на буру, из "Авала студиоса" рекли су да се пројекат од 86 хектара планира на простору који је Улицом кнеза Вишеслава раздвојен од парка Кошутњак. Према њиховим наводима, урбанистички план подразумева уређивање запуштеног и већим делом непроходног простора између улица Кнеза Вишеслава и Милоја Закића. Тај део, подсећају, не припада заштићеној зони кошутњачке шуме.

Велики број стручњака, па и проф. др Ратко Ристић, декан Шумарског факултета, истиче да се овим најшири интереси грађана грубо крше на рачун појединаца, односно њихов материјални интерес.

Београђане, иначе, највише погађа чињеница да неко планира насељавање Кошутњака, који би за потребе градње био потпуно измењен. Представници цивилног сектора на адресу градског Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове, предали су 78.000 потписа против сече шуме у Кошутњаку.

"Авала студиос" део је чешке фирме "Себре", која је купила и "Марину Дорћол".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Miki Zg

08.08.2020. 20:49

Meni je ne zamislivo što rade službe grada ,glavni arhitekta Stojčić ,gradonačelnik ,menadžer Vesić BG ,kada se mora uključiti i predsj .A.Vučić da kaže da je stambena izgradnja u Košutnjaku -pluća grada ,nedopustiva ,uređenje da !