НОВИНА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Професорска колонија под заштитом, проглашен за културно добро (ФОТО)

Бета

понедељак, 03. 08. 2020. у 17:13

НОВИНА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Професорска колонија под заштитом, проглашен за културно добро (ФОТО)

Фото: "Новости"

Завод за заштиту споменика културе града Београда саопштио је данас да је одлуком Владе Србије, након њеног објављивања у Службеном гласнику од 31. јула, "Професорска колонија у Београду" утврђена за културно добро, односно просторно културно-историјску целину.

Граница просторне културно-историјске целине са заштићеном околином обухвата простор од улице Митрополита Петра, преко улице Чарли Чаплина, затим улицом Браће Грима, па улицом Љубомира Стојановића (обухвата у оквиру блока објекте уз улицу Љубомира Стојановића и Јаше Продановића), све до Цијићеве улице.

Наставља се Ђушином улицом (обухватајући објекте блока уз ову улицу), до улице Драже Павловића, затим Таковском улицом (обухватајући објекте уз улицу Јаше Продановића), настављајући се дуж Цвијићеве улице до укрштања са улицом Чарли Чаплина, а затим Булеваром деспота Стефана до укрштања са Стеријином улицом.

"Простор Професорске колоније представља целовиту и јединствену урбану целину која је у највећем делу изведена у складу са теоријом и праксом изградње вртних градова. За историјат изградње посебно је значајна структура становништва, односно оснивачи Професорске колоније који су били професори и асистенти Београдског универзитета, од којих су њих 23 били доктори наука и 15 академика", наводи се у саопштењу.

Основа за реализацију урбнистичког концепта и каснију изградњу Професорске колоније је био Генерални урбанистички план Београда из 1923. године, док су последњи објекти подигнути у другој фази изградње, од 1927. до 1941. године.

">

Фото: Фото: "Новости"

">

Фото: Фото: "Новости"

">

Фото: Фото: "Новости"

">

Фото: Фото: "Новости"

">

Фото: Фото: "Новости"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Radoyitsa

05.08.2020. 17:42

У колико од ових кућа још увек живе њихових власници, а у колико њих су још увек (ако их има) ,,ослободиоци" Београда из 1944-45?