ПРЕРАДА ШУТА ОД ОКТОБРА: У току радови на изградњи рециклажних постројења за рециклажу отпада у винчанској депонији

Ј.Динчић

16. 07. 2020. у 00:03

УПРКОС епидемиолошкој ситуацији радници у Винчи раде на изградњи нове санитарне депоније и рециклажних постројења, а радови би требало да буду готови до октобра.

ПРЕРАДА ШУТА ОД ОКТОБРА: У току радови на изградњи рециклажних постројења за рециклажу отпада у винчанској депонији

Вечерње Новости

У току су ископи за изградњу постројења за грађевински отпад и пречишћавање процедних вода. Ипак, вирус је успео да успори радове на изградњи комбинованог постројења за производњу енергије из отпада који су требало да буду готови до јула 2022. али су за сада померени за крај те године.

Вредност инвестиције коју финансира приватни партнер на основу закљученог уговора о приватно-јавном партнерству са конзорцијумом СУЕЗ у фази изградње је око 330 милиона евра. Тренутно су завршени ископи за три постројења, као и приступне саобраћајнице за возила која ће истоварати отпад. Рециклажно постројење за грађевински отпад биће капацитета минимум 100.000 тона годишње. Планирано је да се овде довози грађевински отпад са територије Београда, који у овом моменту нема одговорајући третман.

- У циљу успостављања ефикасног система управљања отпадом на територији града развијамо свеобухватан модеран комплекс за третман комуналног отпада у сагласности са стандардима ЕУ - објашњавају надлежни из Секретаријата за заштиту животне средине. - У оквиру депоније Винча, планирано је и да се уради санација и рекултивација постојеће депоније, како би се побољшали услови за складиштење отпада.

Изградњом нове санитарне депоније свака депонијска ћелија садржаће одговарајуће непропусне слојеве. Они ће се затварати по испуњењу капацитета и прекривати засадима и зеленилом. Током радова биће постављене и одговарајуће цеви за сакупљање гаса из тела депоније, како би се спречила могућност запаљења.

Капацитет комбинованог постројења за прозводњу електричене енергије биће 340.000 тона отпада годишње, што се уклапа у систем рециклаже отпада, чије унапређење је у току. Такође, поводом изградње овог постројења, надлежни из ЈКП "Београдске електране" почели су са припремним радовима за изградњу првог крака топловода до топлане "Коњарник". Према раније направљеном плану, цеви ће се постављати од санитарне депоније дуж Смедеревског пута, до насеља Мали Мокри Луг на Коњарнику. Други ће се кретати од депоније кроз зелене површине до топлане у Миријеву. Док ће крајња мрежа везивати насеља Мали Мокри Луг и Миријево.

 
ПОГОН У НАСЕЉУ ВИШЊИЦА

НАДЛЕЖНИ из ЈКП "Градска чистоћа" истичу да је од 2014. године, када се почело са рециклирањем отпада у престоници, он увећан за 120 одсто. Широм града постављене су и канте за рециклирање, у којима грађани селектују отпад.

Он се затим сакупља у један камион и одвози у рециклажни погон у Вишњици где се прерађује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)