БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Други поглед на центар града, Трамваји крстарили од Славије до Народног позоришта

Зоран Николић

среда, 15. 07. 2020. у 16:37

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Други поглед на центар града, Трамваји крстарили од Славије до Народног позоришта

Фото: Архива

СТАРИ снимци централног дела града увек у посматрачу рађају романтичне асоцијације. Фотографије, скоро по правилу, наговештавају да су ондашњи Београђани имали некако мирнији живот.

Заиста, живели су у знатно мањем граду, а урбани ритмови се још нису били убрзали до усијања.

Београд пре Другог светског рата досеже број од 400.000 становника. Ако гледамо кроз светло данашњих параметара, предратни Београд био је четири пута мањи него данашњи.

Теразијама су саобраћали неизоставни трамваји, који су довде досезали из правца Славије, а последњу станицу и окретиште - испред Народног позоришта. 

Фото: Архива

Престолонаследников трг

Мада је назив "Теразије" уобичајен код Београђана, овај централни градски трг дуго је носио име "Престолонаследников трг". Тако су се Теразије звале између два светска рата.

Палата Албанија "испрсила" се на почетку Кнез Михаилове улице тек 1937. године, али су градски амбијент и даље чиниле безбројне уџерице, међу којима је било много оних које су "памтиле" још турска времена у граду.

Са Теразија пут је водио према данашњем Булевару краља Александра преко простора који данас чини Трг Николе Пашића. Овај градски простор овакву физиономију добио је после Другог светског рата. Тада је носио име по творцима научног социјализма Карлу Марксу и Фридриху Енгелсу.

Фото: Архива

Пре рата на простору овог трга налазиле су се куће и зграде, а најпознатије је било здање у којем се налазио суд. Бомбардовања током рата, а и послератне урбанистичке визије отвориле су простор на којем се сада налази Дом синдиката, као и велики плато испред њега.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

vladimir

15.07.2020. 22:10

Da, ličio je na evropsku "kasabu", sa jednim tramvajem i dve linije, "ćeramida" Terazijama gde je hotel Moskva dominirala, i "čuvena Kasina", jedino in mesto toga vremena, sa kanister benz. pumpama, kafanama gde danas niko ne bi ušao, sirotinja po ulicama, cenkanje .... užas! Miran i lagodan život je bio SAMO posle OSLOBODJENJA - od 1960 do 1990 godine, pa čak i devedestih!