НОВА ФЕКАЛНА МРЕЖА: Постављају одводне цеви за четири београдска насеља (ФОТО)

С. ВИДАЧКОВИЋ

среда, 15. 07. 2020. у 15:23

НОВА ФЕКАЛНА МРЕЖА: Постављају одводне цеви за четири београдска насеља (ФОТО)

Фото К.Михаиловић

ПРОШЛО је годину дана од катастрофалних поплава које су, услед обилних падавина, задесиле леву обалу Дунава.

Према тадашњим проценама, за мање од сат времена пало је више од 100 литара кише по квадрату, што је проузроковало огромну штету у неколико хиљада домаћинстава. Због тога је Град Београд почео да реализује пројекат изградње канализације за насеља Борчу, Овчу, Крњачу, Котеж...


Томе је претходило потписивање уговора са Европском инвеститиоцом банком, којим је Граду одобрен кредит од 35 милиона евра за изградњу канализационе мреже, а Град је уложио још 13 милиона, како би овај вишедеценијски проблем коначно био решен.
Радови су почели током марта, у Блоку браћа Марић у Крњачи када је у оквиру прве фазе, вредне 42 милиона динара, урађено 1.200 метара гравитационог колектора. Како су "Новостима" рекли у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда, тренутно се ради на другој фази изградње секундарне канализационе мреже, у шта је уложено 90 милиона динара.


- Гради се гравитациони колектор дужине 715, као и мрежа под ниским притиском дужине 5.613 метара - кажу у Дирекцији. - Све отпадне воде из насеља које буде прикупљала новоизграђена канализациона мрежа усмераваће се у колектор на Панчевачком путу и даље ка канализационој црпној станици "Крњача 1". По завршетку свих радова, око 500 домаћинстава добиће прилику да се прикључи на градску канализациону мрежу.

ПОТОП Вода је ушла у домове током 2019. године

 


Репортери "Новости" у уторак су обишли мајсторе у Улици Владимира Васиљковића у овом делу Крњаче. Шеф градилишта Немања Илић из фирме "Беооператива", која је ангажована на овом пројекту, рекао нам је да радови теку упркос лошој епидемиолошкој ситуацији.
- Имали смо мало проблема и са набавком материјала из Италије, због увоза и то нас је мало кочило, али сада је добро - објашњава Илић. - Посао функционише, задовољни смо. Радили смо и за време ванредног стања, и срећом, нико није оболео, па нисмо имали проблем с тим.


После потписивања уговора о кредиту са ЕИБ за изградњу канализације на левој обали Дунава, започела је израда студије изводљивости и техничке документације за све појединачне елементе канализационог система, рекли су у Дирекцији. Према правилима ЕИБ, по усвајању студије уследиће дефинисање плана јавних набавки којим ће се предвидети подела радова на три целине, узимајући у обзир степен готовости постојеће пројектне документације.


- Прву и другу целину чине ППОВ "Крњача", примарни колектори и секундарна мрежа, а ове две целине ће се реализовати кроз тендере за истовремено пројектовање и извођење радова.


У трећу целину спада само КЦС "Крњача 2", за коју постоји одговарајућа пројектна документација и за њу ће бити расписан тендер само за извођење. Планирао је да у октобру буде расписана јавна набавка за изградњу КЦС "Крњача 2", а у децембру тендер за преостале две целине.


Цеви новог колектора највероватније ће ићи испод Дунава, до фабрике за прераду воде у Великом Селу. Ту ће се отпадна вода пречишћавати у пијаћу, а део материја биће намењен за стварање вештачког ђубрива.

Фото Н.Скендерија

 

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ


ОКО 1.000 домаћинстава са леве обале Дунава прошлог лета добило је једнократну помоћ, након што је општинска комисија пописала штету после поплава. Угрожене суграђане дан после невремена посетио је и председник Вучић, који је тражио од Владе да одмах помогне суграђанима који су оштећени, што је и учињено чим су извештају комисија дошли до Градског центра за социјални рад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)