СТАНАРИ СУ ПОНОВО БЕЗ СТРУЈЕ И ВОДЕ: Стари проблеми житеља зграде у Светог Саве 84 у насељу Радиофар

Ш. Маровић

08. 12. 2022. у 09:45

СЕДАМ породица у Улици Светог Саве 84 у сурчинском насељу Радиофар, након што су после писања "Новости" у фебруару после прекида прикључени на електричну енергију, опет су остали без струје!

СТАНАРИ СУ ПОНОВО БЕЗ СТРУЈЕ И ВОДЕ: Стари проблеми житеља зграде у Светог Саве 84 у насељу Радиофар

Објекат у Светог Саве 84, Фото З. Јовановић

Такође, пошто зграда у којој станују поседује хидрофор, воду морају да узимају са оближње чесме.

Како је наш лист писао почетком 2022, породицама које станују прекопута аеродрома "Никола Тесла" струја је искључена почетком децембра 2021. године. Ипак, после многобројних апела и помоћи општине Сурчин успели су да се прикључе на електричну енергију. То је трајало свега неколико месеци, пошто су однедавно њихови домови поново у мраку.

- Изгледа нестварно да породична зграда у 21. веку која се налази у престоници буде без струје и воде тако дуго - истиче за наш лист станар Мирко Срдановић, који се овде доселио 2000. године.

- На струјомеру, који је легалан, налази се шест бројила, док је седми заједнички за хидрофор. Имали смо склопљен уговор са Аеродромом, коме смо пуних 50 година сваког месеца уредно плаћали рачуне за потрошену струју. Он се очита, ми новац проследимо њима и они касније уплате средства ЕДБ. Све је то функционисало савршено до 2011. године, када су се Контрола лета Србије и Црне Горе (СМАТСА) и Аеродром раздвојили.

Пошто се контрола раније налазила у овом делу, они су и постали надлежни за наш објекат.

Ипак, од тада нам се нико није јављао, а ми смо и даље користили стари прикључак. На све наше дописе и молбе да нам се очитава и уредно наплаћује утрошена енергија, није било одговора.

Мирко Срдановић и Миланка Секулић, Фото З. Јовановић

У згради која има приземље и спрат уточиште пронашло је шест породица, док је једна фамилија смештена у кућу поред. Муке и проблеми са недостатком струје прате их од 12. децембра прошле године, па су Нову годину и Божић дочекали у мрачним домовима и сувих славина. Како су се уверили репортери "Новости", велика је вероватноћа да ће и ове празнике дочекати у мрачним просторијама. Сви станари зграде на самом почетку насеља Радиофар бивши су радници грађевинске фирме која је отишла у стечај. Објекат је изграђен 1962. године, приликом радова на оближњем аеродрому. Тада је и кроз приватне парцеле провучен кабл, преко ког су се снабдевали електричном енергијом

- Струја нам је поново искључена, ово заиста није нормално - потресено за "Новости" прича Миланка Секулић.

- Напајање електричном енергијом искључила је Дистрибуција. Писали смо мејлове и председнику општине и градоначелнику, сада очекујемо одговоре. Са суседног плаца тренутно узимамо воду са чесме, али када температуре оду испод нуле, што ће се ускоро десити, не знам како ћемо се сналазити. Нема ни ауто-цистерне, која би нам много значила. У згради живе старији и болесни људи, посебно комшиница са приземља. Срећа па се сви у становима грејемо на дрва, али морамо по неколико пута излазити напоље да их унесемо.

Са новим-старим проблемом породица у Улици Светог Саве 84 упознат је и председник ове локалне самоуправе Стеван Шуша, који за "Новости" истиче да ће општина поново покушати да помогне како би се овај проблем трајно решио.

-  Струја им је прекинута на аеродрому "Никола Тесла", пошто је кабл туда пролазио - истиче Шуша.

- Из Дистрибуције истичу да не могу да прикључе струју, пошто станари немају грађевинске дозволе и власничке листове. Земљиште на коме је зграда припада ЈАТ, који више не постоји, а објекат једној грађевинској фирми која је отишла у стечај и касније приватизована. Ту су сада спорови, због којих највише испаштају сами грађани. Њима је сада најпотребније обезбедити напајање електричном енергијом, јер долазе хладнији дани.

Зато апелујемо на све који могу нешто да ураде, да помогну.

Фото З. Јовановић

КОНТРОЛА ЛЕТА

На питања која су "Новости" раније упутиле Контроли лета добили смо кратак одговор у ком стоји да на локацији Радиофар они од 2018. године немају објекте које користе, па самим тим и не одржавају електроенергетску инфраструктуру изграђену за потребе функционисања објеката Контроле летења.

ИМАЛИ УГОВОР СА АЕРОДРОМОМ

Власници станова тврде за "Новости" да су имали склопљен уговор са Аеродромом, коме су

пуних 50 година сваког месеца уредно плаћали рачуне за потрошену струју.

Све је функционисало до 2011. године, када су се Контрола лета и Аеродром раздвојили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (2)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну