ПРОШЛОСТ БЕОГРАДА КРОЗ ИГРУ И ПЕСМУ: У позоришту "Душко Радовић" инклузивни фолклорни ансамбл КУД "Луче" (ФОТО)

С. В.

03. 12. 2022. у 22:28

КАКО се Београд развијао кроз векове, како су Београђани плесали, какву су музику слушали, сазнали су сви они који су били у препуној сали Малог позоришта "Душко Радовић", где је наступио инклузивни фолколрни ансамбл КУД "Луче", ког чине младе особе са аутизмом.

ПРОШЛОСТ БЕОГРАДА КРОЗ ИГРУ И ПЕСМУ:  У позоришту Душко Радовић инклузивни фолклорни ансамбл КУД Луче (ФОТО)

Фото И. Маринковић

Баш 3. децембра, који се у свету обележава као Дан особа са инвалидитетом, ови талентовани млади плесачи били су звезде вечери, јер су први пут наступили сами, без пратње професионалних играча.

Програм "Београд кроз векове" почео је старим градским песмама и мелодијама, а уметници су се после тога променили костиме и заиграли твист, свинг... Када је на ред дошао хит Здравка Чолића "Април у Београду", публика је углас певала. А на крају наступа - вишеминутни громогласни аплауз, осмеси и покоја суза гледалаца.

Како нам је рекао Милош Влаховић, фолклорни педагог КУД "Луче", припреме младих са аутизмом за овај захтеван али узбудљив и слојевит наступ трајале су готово три месеца.

- Спремали смо се од септембра, пробе су трајале три сата сваке суботе у ОШ "Светозар Марковић" на Неимару - каже Влаховић.

- Овај наступ садржи и игру и песму, а међу том децом имамо само оне који певају, док други и играју и певају, па смо се лепо снашли. Има их 13, али су већ навикли на сцену и заиста се осећају као прави уметници. Они су пресрећни, радосни и то нам је највећа награда.

Циљ овог пројекта је да се кроз уметност, као универзално средство комуникације направи мост између осетљивих група и шире друштвене заједнице. То се могло видети и летос, када су млади фолклораши са аутизмом наступили са професионалним ансамблом свог КУД "Луче" у ЦК "Влада Дивљан". На њихове бећарце, као и на игре из Шумадије публика није била нимало равнодушна. Баш као и синоћ, кад су својом игром и песмом провукли Београд кроз векове.

ПОДРШКА ГРАДА

ОРИГИНАЛНИ сценарио и режију "Београд кроз векове" потписује Ђорђе Макаревић, а програм реализује НВО "Маска" под покровитељством градског Секретаријата за социјалну заштиту. На почетку вечери, емитован је видео-спот "Европска година младих кроз мотивационе приче младих Београђана са инвалидитетом" у продукцији Националне организације особа са иналидитетом Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЗ ПОДРШКУ МОЗЗАРТА ДО НОВИХ ЗЛАТНИХ ОДЛИЧЈА: Теквондиста Никола Киш својим успехом осваја спортски сцену