НЕМА ПАРА ЗА ОБОЛЕЛЕ ОД ДЕМЕНЦИЈЕ: Запостављене потребе старих са дијагнозом Алцхајмера и њихових сродника

Ј. Ж. С.

17. 11. 2022. у 11:11

ПОТРЕБЕ најмање 20.000 оболелих од деменције у Београду и још три пута толико сродника који брину о њима, не само да не занимају градску управу у престоници, већ они сматрају да нису за њих надлежни.

НЕМА ПАРА ЗА ОБОЛЕЛЕ  ОД ДЕМЕНЦИЈЕ: Запостављене потребе старих са дијагнозом Алцхајмера и њихових сродника

Фото М. Анђела

Секретаријат за социјалну заштиту је уместо одговора на петицију "Деменција не бира", којом 5.639 грађана и 13 организација цивилног друштва тражи успостављање дневног боравка за особе оболеле од деменције у главном граду, остао потпуно нем, иако идеја о отварању боравка постоји више од три деценије.

У одговору, који је потписала заменица начелника Градске управе и секретар Секретаријата за социјалну заштиту Александра Чамагић, и који је прослеђен организаторима петиције, наводи се да они не доводе у питање да би то допринело повећању квалитета, не само њиховог живота, већ и живота њихових породица у заједници.

- Ипак, истичу да нису надлежни за област свог деловања - наводи Нада Сатарић, председница Српског удружења за Алцхајмерову болест.

- Они наводе да би ово питање требало решавати мултидисциплинарно, кроз сарадњу првенствено унутар здравствене заштите, уз подршку система социјалне заштите и организација цивилног друштва.

Фото Н. Фифић

Она наглашава да су дневне услуге у заједници, било да су оне из система социјалне, здравствене заштите или образовања, у надлежности локалних самоуправа. Новац за њих обезбеђује се у њиховом буџету.

- Оболелима и њиховим сродницима је свеједно на који начин и из којих извора би се новац определио. Није на нама да решавамо проблем непостојања комуникације између секретаријата градске управе. Ако сматрају да треба, могли су позвати своје колеге из Секретаријата за здравство и заједно са њима се договорити око начина установљавања ове преко потребне услуге - каже Сатарићева.

ПРЕБАЦИВАЊЕ ОДГОВОРНОСТИ

Доскорашња секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је пре само годину дана најављивала отварање дневног боравка за оболеле од деменције.

- Зашто су тада трошили ресурсе бавећи се тиме, ако ово није у њиховој надлежности - истиче Сатарићева.

- Уместо што пребацују одговорност за област свог деловања на друге, детаљним и крајње беспотребним цитирањем Правилника, требало би да се позабаве решавањем овог горућег проблема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

А ОНДА СУ СРБИ ПОЧЕЛИ СА ЗЛОЧИНОМ! Русија исмева Немачку, одушевљена шта су Срби урадили пред меч са Енглеском! (ВИДЕО)