НАВАЛИЛИ И "КУЋНИ" КОМАРЦИ: Михољско лето измамило различите инсекте, међу којима и летеће крвопије

А. В. В.

29. 10. 2022. у 09:15

НА црвене печате по телу од уједа комараца претходних недеља жале се житељи престонице широм града.

НАВАЛИЛИ И КУЋНИ КОМАРЦИ: Михољско лето измамило различите инсекте, међу којима и летеће крвопије

Фото: Free Images Pixabay

Из ЈКП "Градска чистоћа" кажу да је михољско лето утицало да измами различите врсте инсеката, међу којима и летеће крвопије. Према њиховим речима, активност ових инсеката у јесењим месецима опада због нижих температура, а комарци који се ових дана "прикрадају" грађанима и задају им муке су такозване кућне форме које се током хладног периода скривају у топлијим просторима.

- Активност комараца опада када температуре спољашње средине падну испод 15 степени Целзијуса - објашњавају у ЈКП "Градска чистоћа" за наш лист.

- Тада комарци обично улазе у хибернацију, односно у стање успореног метаболизма.

Већина ових инсеката презимљује у стадијуму јаја која су полегла претходне генерације или као одрасле парене женке које зиму проводе у заштићеним локацијама. То су на пример рупе у дрвећу, подруми, таванске просторије. Овакве комарце сврставамо у такозване кућне форме комараца.

Према речима стручњака из овог комуналног предузећа, с обзиром на то да је михољско лето у октобру довело до привремене и краткотрајне активности већине инсеката, појавиле су се и кућне форме комараца. Међутим, у битку са летећим крвопијама током зимских месеци не улазе екипе "Градске чистоће".

- Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП "Градска чистоћа" није надлежан за сузбијање кућних форми комараца - истичу у овом предузећу.

- Суграђани се могу обратити Секретаријату за заштиту животне средине, који ће их упутити на надлежне институције за ову врсту проблема.

Број инсеката је у порасту због високих температура, Фото Н. Скендерија

На уједе од летећих крвопија недавно су се жалили суграђани са територије Новог Београда, Чукарице...

- Седела сам у кафићу једно по подне, када сам приметила да ме сврби кожа као да ме је нешто ујело, да бих после минут приметила два комарца како ми лете око стола. Изуједали су ме преко чарапа. Таман кад смо помислили да смо са летом и њима завршили, ето њих опет! - прича суграђанка Бојана Т. из  Жаркова.

ЛЕТОС МАЊЕ РОЈЕВА

ИАКО је бројност комараца највећа у најтоплијим месецима, лето за нама остаће упамћено као период без "ројева" комараца. Велика суша, високе температуре и мањак падавина утицали су да се њихов број знатно смањи у односу на претходне године. Осим тога, на мање летећих крвопија у главном граду утицао је и низак водостај Саве и Дунава, јер није дошло до плављења приобалног дела река, где се развијају ларве речних комараца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

РУСИ РАСПОРЕЂУЈУ УБИТАЧНЕ РАКЕТЕ НА ОСТРВУ: Јачају снаге усмерене на верног америчког савезника, огласио се Шојгу