ТАКО ЈЕ ЖИВЕО БЕОГРАД: Снимци настали у српској престоници до 1941. године (ФОТО)

С. В.

01. 10. 2022. у 10:39

КАКО се у Београду живело, радило, туговало, уживало, када је кренуо први трамвај, када је престоница добила јавно осветљење, који део вароши је најстарији, где се налазио први парк, ко су били таленти наше међуратне музичке сцене, који плац је најскупље продат у историји главног града - сазнаће сви они који до 7. октобра посете изложбу "Био једном један Београд" која је синоћ отворена у Кући краља Петра на Сењаку.

ТАКО ЈЕ ЖИВЕО БЕОГРАД: Снимци настали у српској престоници до 1941. године (ФОТО)

Фото С.В.

Ову поставку чине црно-беле фотографије грађевина, људи и догађаја као плод динамичног, виртуелног дијалога чланова фејсбук-групе "Био једном један Београд", која броји више од 30.000 чланова, а дизајнерка изложбе је Тијана Динић. Они већ деценију откривају породичне тајне илустроване сачуваним фотографијама из старих албума, вире кроз кључаонице балских дворана и преко тараба у комшијска дворишта. Публици су представљене фотографије настале до 1941.године, односно до Другог светског рата.

Изложбу је свечано отворио некадашњи министар културе Предраг Марковић који је истакао да ову поставку краси искрена љубав неколицине ентузијаста према српској престоници.

- Ово је прва званична поставка виртуелног музеја "Био једном један Београд" и по много чему превазилази музејске поставке. Настала је као плод аматерске а не професионалне љубави према Београду - поручио је Марковић.

Летос је објављена и истоимена књига, са причама из групе које прате многобројне, до сада невиђене слике из приватних колекција и породичних албума. Аутори је називају "живом енциклопедијом престонице". У дворишту су били изложени и сапуни са ретро сликом девојчице и натписом "за купање суботом". Сем фотографија, посетиоци могу да виде и стари грамофон, скије, посуђе, предратни фото-апарат...

И ИСТОРИЧАРИ ЧЕКАЈУ ПОСЕТИОЦЕ

У ПОНЕДЕЉАК и четвртак, госте ће кроз изложбу водити историчарка уметности Тамара Огњевић и историчар Милан Просен, од 18.00 часова.

Биће то прилика да публика сазна више о архитектури, стиловима градње, уметности, историји, али и свакодневном животу у међуратном Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

КАКО ЈЕ МАКСИМ ГОРКИ ПИСАО О СРБИМА: Они су Руси колико и ми, ово је наша земља, овде су људи ЉУДИ, народ који се бори за слободу