ОСКРНАВЉЕН СПОМЕНИК ПИЛОТИМА БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА: Вандали обојили у жуто део слова који красе монумент

А. Војиновић

01. 10. 2022. у 09:11

НЕПОЗНАТИ починиоци оскрнавили су споменик пилотима браниоцима Београда из Другог светског рата на Земунском кеју!

ОСКРНАВЉЕН СПОМЕНИК ПИЛОТИМА БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА: Вандали обојили у жуто део слова који красе монумент

Фото М. Анђела

Вандали су жутом бојом префарбали део слова која красе овај монумент. Засад није познато када се догодио инцидент, нити ко је одговоран, док се на мети хулигана по трећи пут у последњих неколико година нашао чувени споменик.

Вандали су жутом фарбом обојили шест слова на натпису "Пилотима браниоцима Београда априла 1941", од којих је "ново рухо" добио део "Пилоти". Репортери "Новости" јуче су на Земунском кеју затекли оскрнављен споменик и пролазнике који су га загледали и питали се ко је могао да наружи тако важан монумент. Овај инцидент непријатно је изненадио и председника Удружења ваздухопловне индустрије Србије (УВИС) Велибора Вукашиновића.

- Запањен сам, реч је о чистом вандализму - каже за "Новости" Вукашиновић. - Не верујем ни да су знали какав споменик уништавају и колико је његов значај велики. Ово није први пут да су га оскрнавили, пре неколико година украли су слова са споменика. Ми смо се тада као удружење анагажовали како бисмо га обновили. Управо зато што ово није први пут, сматрам да би требало да буде под видео-надзором.

Почетком марта 2019. године вандали су са споменика украли 24 слова и уништили исти натпис који је оскрнављен и овог септембра.

Споменик пилотима браниоцима Београда обновила је почетком Општина Земун априла која је финансирала изливање нових слова заједно са члановима Удружења ваздухопловне индустрије Србије уочи обележавања годишњице шестоаприлског бомбардовања.

Овај монумент посвећен је страдалим авијатичарима, који су заједно са јединицом противваздушне одбране Краљевине Југославије бранили престоницу од бомби немачких авиона. Jеданаесторице пилота је погинула, пошто су претходно оборили више од 40 нацистичких летелица.

НАСТРАДАЛО 11 БОРАЦА

БОРЦИ, њих 11, трагично су настрадали 6. априла 1941. године у борби против непријатеља током бомбардовања Београда. То су били пилоти Милош Жунић, Миха Клавор, Живица Митровић, Душан Боричић, Јован Капешић, Добрица Новаковић, Бранислав Тодоровић, Карл Штрбнек, Милутин Петров, Миливоје Бошковић и Владимир Горуп.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

КАКО ОТКРИТИ ПРЕВАРУ? Сваки девети половњак у Србији има ВРАЋЕНУ КИЛОМЕТРАЖУ - на шта морате обратити пажњу при куповини