ОЧИСТИЛИ ПОДЗЕМНИ ПРОЛАЗ КОД "ВУКА": После писања "Новости", Шапић послао екипу "Градске чистоће" да уреде потходник

С.Видачковић

30. 09. 2022. у 23:10

ПОДЗЕМНИ пролаз код Вуковог споменика, који је већ годинама у катастрофалном стању, затрпан смећем и из којег се шири несносни смрад, сада је очишћен. После питања које су "Новости" у среду на седници Скупштине града упутиле градоначелнику Александру Шапићу, како би му указали на проблем који је годинама без решења и ни у чијој надлежности, први човек престонице послао је екипу "Градске чистоће" да среде ово ругло које више служи као јавни тоалет него као пречица.

ОЧИСТИЛИ ПОДЗЕМНИ  ПРОЛАЗ КОД ВУКА: После писања Новости, Шапић послао екипу Градске чистоће да уреде потходник

Фото: Градска чистоћа

Питање је колико ће се дуго задржати уредан изглед овог потходника, ког људи избегавају како не би заобилазили гомиле ђубрета и удисали непријатни мирис. Овде спавају бескућници, користе потходник као тоалет, а најхрабрији пролазници се гуше у смраду, ако уопште одлуче да иду овуда. Више је оних који избегавају ту пречицу и горе, на пешачком, чекају да "пресеку" Рузвелтову.

Из Старог двора су нам обећали да ће покушати да нађу начин како би се овај пролаз редовно одржавао.

- По налогу градоначелника, екипе ЈКП "Градска чистоћа" изашли су на терен, очистиле и средиле пролаз код Вуковог споменика иако он није у надлежности Града, него предузећа "Инфраструктура железнице Србије". Град ће, у сарадњи са надлежним предузећем покушати да нађе начин да се реши проблем одржавања овог подземног пролаза.

Нерешени имовинско-правни односи годинама су оправдање надлежнима да овај пролаз, па и сам плато око Вуковог споменика буде запуштен. За уређење овог дела који се налази на углу Булевара краља Александра и Рузвелтове, где дневно прође неколико хиљада људи, пре неколико година урађена је техничка документација и идејно решење. Али, мајстори никад нису дошли да поправе поломљене коцке, очисте графите и налепнице са надстрешница на подземним пролазима, јер извођач радова никад није изабран. Обнова је обећавана сваки пут када би грађани и медији подсетили надлежне на овај проблем, али конкретних потеза није било.

И сам монумент реформатора српског језика је у веома лошем стању, а његова реконструкција требало је да почне ове године. На бронзани кип наталожиле су се наслаге прљавштине и чађи, не само због неодржавања него и због фреквентне локације где дневно прође неколико хиљада аутомобила, комбија, аутобуса...

СРЕЂЕНО САМО ИСПОД ТЕРАЗИЈА

ОТКАД је почетком јуна, три месеца после почетка радова, уређен део подземног пролаза између Теразија и хотела "Бакан" неимари нису засукали рукаве ни у једном другом потходнику у срцу града!

Иако су крајем јануара градски оци обећавали да ће сви пролази коначно бити сређени, а летос и да после овог на ред долазе пролази у Нушићевој, затим код Палате "Албанија" и Игуманове палате, подземне пречице и даље изгледају оронуло. Из ЈП "Путеви Београда", међутим, најављују да је у плану да ускоро дана почне реконструкција пролаза у Нушићевој улици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (2)

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом