НУШИЋЕВА НА РЕДУ: Обнова потходника у центру престонице требало да се заврши до краја 2022.

А. ВОЈИНОВИЋ

26. 09. 2022. у 11:40

ОТКАД је почетком јуна, три месеца после почетка радова, уређен део подземног пролаза између Теразија и хотела "Бакан" неимари нису засукали рукаве ни у једном другом потходнику у срцу града!

НУШИЋЕВА НА РЕДУ: Обнова потходника у центру престонице требало да се заврши до краја 2022.

Реконструкција радови у Сремској, Фото приватна архива

Иако су крајем јануара градски оци "на сва звона" обећавали да ће сви пролази коначно бити сређени, а летос и да после овог на ред долазе пролази у Нушићевој, затим код Палате "Албанија" и Игуманове палате, подземне пречице и даље изгледају оронуло. Из ЈП "Путеви Београда", међутим, најављују да је у плану да за 15 дана почне реконструкција пролаза у Нушићевој улици.

- У подземном пролазу на Теразијама обновљен је улаз код хотела "Балкан", за остала два чека се решење надлежног органа - кажу у овом предузећу за "Новости". - За радове у подземном пролазу код Игуманове палате у току је припрема потребне документације за добијање дозволе. У току су радови у подземном пешачком пролазу код Палате "Албанија", улаз из Сремске улице и улаз код Југословенске књиге, а за остале се припрема документација и чекају се дозволе.

Најфреквентнији подземни пролази у престоници на Теразијама сачекали су још једну јесен у лошем стању. Насупрот новим покретним и обичним степеницама, свежом надстешницом и мермерним окружењем на потезу код хотела "Балкан" преостале три стране овог потходника "красе" графити, степенице које су често у квару, окруњени кровови, попуцале плоче степеника и вода која се после сваке кише слива унутра и прави поплаве.

Градски оци дуго су најављивали обнову подземних пролаза у срцу града, и то као прву реконструцију после пола века откада су направљени. Град је потписао уговор о јавно-приватном партнерству са компанијом Digital printing centar d.o.o. која ће бити задужена за обнову и одржавање ових пролаза после уређења у наредних 25 година, уз концесиону надоканаду коју ће плаћати Граду у износу од два милиона евра. Међутим, до сада је завршен само један део потходника на Теразијама, а прве процене су биле да ће бити завршени сви до краја године. Овим темпом мало је вероватно да ће пролази зиму дочекати у новом руху.

У претходном периоду реконструисани су подземни пролази код ТЦ "Ушће" и у Улици Јурија Гагарина у Новом Београду, као и у Булевару војводе Мишића код Београдског сајма. Током ових радова саниране су зидне и плафонске облоге, степеништа, расвета, очишћени графити...

РУГЛО И КОД ВУКОВОГ СПОМЕНИКА

ОСИМ пролаза у срцу града, и још један потходник ужасно је запуштен - онај код Вуковог споменика. Ова руинирана пречица с годинама све више пропада, а постала је и јавни тоалет, покретне степенице су зарђале, а вода се слива са плафона. За овај пролаз надлежно је предузеће "Инфрастуктуре железнице Србије", од којих "Новости" до данас нису добиле никакав одговор када је реч о обнови овог дела града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ПИКАСО РАДИО ПОСТЕР ЗА ДОМАЋИ ФИЛМ: Чувени уметник одбио новац, имао несвакидашњи захтев