ВОЛОНТЕРИ ПОМАЖУ И НА ПЛУС 35 : Најстаријим грађанима са Старог града асистира сто младих људи

А. ВОЈИНОВИЋ

04. 07. 2022. у 16:30

СТАРОГРАДСКИ волонтери на услузи најстаријим грађанима су више од године.

ВОЛОНТЕРИ ПОМАЖУ И НА ПЛУС 35 : Најстаријим грађанима са Старог града асистира сто младих људи

Фото: ГО Стари град

 А ових дана када је "звезда" поприлично упекла и оковала престоницу тропским температурама, сениорима са централне градске општине одлазак до продавнице или апотеке постао је прави изазов. Зато за волонтере из Старог града нема стајања ни у врелим данима, који преко целе године са задовољством помажу пензионерима и уместо њих оду до маркета, поште или дома здравља.

Како за "Новости" подсећа Невена Живић, секретар Црвеног крста Стари град, волонтерски сервис отворен је у марту 2021. године, а тренутно је активно више од 100 волонтера који реализују различите активности на општини Стари град, поред пружања помоћи најстаријим суграђанима.

- Од почетка године око 15 старијих грађана је тражило помоћ волонтерског сервиса, а наше екипе су до сада 52 пута излазиле на терен - каже Невена Живић. - Наши волонтери могу да иду у набавке уместо старијих суграђана, до апотеке по лекове, до дома здравља по упуте лекара или поште како би платили рачуне уместо њих. Пензионери најчешће траже да им наши волонтери оду у маркет по намирнице или до апотеке.

НАЈАВА ДАН, ДВА РАНИЈЕ

СВИ старији суграђани којима је потребна помоћ могу контактирати волонтерски сервис на број 0800/077775 и изаберу опцију 4.

- Како се ко пријави, ми им узмемо податке и контактирамо их дан или два раније да им најавимо име и презиме волонтера и када могу да га очекују - објашњава Невена Живић. - Волонтер са собом носи радни налог где се уписују све неопходне информације и где се потписује и особа која је тражила наше услуге, пре и након набавке.

Од оснивања волонтерског сервиса у општини Стари град је и Љуба Зуровац (28), дипломирани психолог. Како нам је испричала, волонтирањем се бави још од основне школе, а у Црвеном крсту у централној престоничкој општини је од 2019. године и ради са младима.

- У нашем сервису имамо много основаца, средњошколаца и студената - прича за наш лист Љуба Зуровац. - Млади су заинтересовани за волонтирање. Имају прилику да квалитетно проводе слободне време, некоме помогу, али и упознају нове људе.

Према речима наше саговорнице, волонтери према неком устаљеном принципу у набавке иду петком, али уколико их старији позову за неке хитне случајеве другим данима, обавезно се одазову:

АКТИВНИ И ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ

ТОКОМ трајања пандемије вируса корона, нарочито за време ванредног стања, волонтери су били драгоцена помоћ за најстарије који нису смели да излазе.

- За време епидемије радили смо све време, а на терену су били ангажовани пунолетни и искуснији волонтери - присећа се Љуба за наш лист. - Ишли смо са њима и ноћу када су једино смели да излазе до продавнице, као и по остале ствари које су им биле неопходне.

- Од општине Стари град наши волонтери добили су електричне бицикле и ранчеве који им олакшавају кретање и куповину. Осим сталних, имамо и сениоре који нам се повремено јављају, и то најчешће када им је потребна нека већа набавка. Они који имају кућне љубимце замоле нас и да им купимо храну за пса или мачку. Сви су задовољни, нисмо имали никаквих замерки до сада, што нам је много драго. Волонтери се смењују сваке недеље тако да се старији упознају са доста нових људи.

Осим младих који су најбројнији, у сервису Старог града волонтирају и старији.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАСТРАШУЈУЋИ ДЕТАЉ: Шта разликује Бориловића од масовних убица из Јабуковца и Велике Иванче