ОГРАДА ПОСТАЛА ШКОЛСКА ТАБЛА: Студенти ФПУ бесплатно украсили двориште у ОШ "Лазар Саватић" у Земуну (ФОТО)

Б. Борисављевић

29. 05. 2022. у 07:52

СТУДЕНТИ завршне године Факултета примењених уметности са одсека за примењено сликарство у класи професора Мирослава Лазовића (на слици), обрадовали су малишане у ОШ "Лазар Саватић" у Земуну. Будући сликари су, заједно са својим малим другарима из одељења првог два, ограду "претворили" у школску таблу на којој се ређају геометријске фигуре, формуле, мапе, микроскопи, глобуси... Наравно, школарци су дали своје сугестије, па су ту и љуљашке, љубавни иницијали, облачићи, чувено OMG...

ОГРАДА ПОСТАЛА ШКОЛСКА ТАБЛА: Студенти ФПУ бесплатно украсили двориште у ОШ Лазар Саватић у Земуну (ФОТО)

Фото: Милена Анђела

Према речима професора Лазовића, идеја је била да се кроз цртеж најбоље представи институција и скрене пажња деци да препознају неку радњу. Обухваћени су сви сегменти школе, кроз предмет монументално сликарство. Он наводи да су студенти одлично одговорили задатку. Ово није први пут да професор Лазовић са својим студентима бесплатно украшава објекте.

- Највећа акција је осликавање 170 мурала на зградама у Краљеву, а освежили смо и тридесетак школа - прича професор Лазовић.

- Где смо год радили, мурали и слике се нису нарушавали графитима. Људи погрешно доживљавају мурал, па за све кажу мурал. То је једна осмишљена слика, која носи неке поруке у зависности од амбијента где се налази. Графити су преузети са Запада. Тек да се нешто шара. Ретко где сам видео ћирилицу. Један познати италијански уметник каже да имамо најлепше писмо на свету. Тим дечацима није пало на памет да употребе ћирилицу.

У уметничком тиму, који је заједно смишљао скицу су Сара Марковић, Милица Милутиновић, Кристина Илић и Владимир Нецков.

- Мотив нам је била школска табла, која је зелене боје, све је нацртано белом кредом, повезано једном линијом као да је у даху урађено - објашњавају нам аутори. - Као предавања која трају, настављају се. Рад се децом је био диван. Они су сјајни, помагали су нам, давали идеје. Дивно искуство.

УЧИОНИЦЕ

АКАДЕМЦИ су осликали и учионицу првог два, што је одушевило малишане.

Они су пожелели да имају још цртежа, а највише њих сматра да би то требало да буде породично стабло са њиховим именима испод којих би био отисак шаке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ: Нипошто не убијајте паука ако га видите у кући - постоји јак разлог