ПИОНИРСКИ ГРАД У НОВОМ РУХУ: Завршена јавна презентација урбанистичког плана реконструкције старог дечјег кампа у Кошутњаку

А. З. Клисурић

15. 05. 2022. у 08:51

СПОРТСКО-рекреативни центар "Пионирски град" могао би да одене потпуно ново рухо. Овај комплекс у Кошутњаку требало би да добије базен, нови стакленик и летњу позорницу и цео овај простор требало би да буде подељен у неколико зона за спорт и едукацију. Урбанистички план којим је предвиђено сређивање дечјег кампа већ је био на јавном увиду.

ПИОНИРСКИ ГРАД У НОВОМ РУХУ: Завршена јавна презентација урбанистичког плана реконструкције старог дечјег кампа у Кошутњаку

Фото З. Јовановић

Град је донео одлуку да овај комплекс поврати своју изворну намену и да се унапреди садржај који ће бити доступан малишанима.

- Планом је обухваћен простор од 17,40 хектара - наводи се у документу. - Планирано је да овај простор има мирну зону у којој ће бити урађени смештајни капацитети са 11 павиљона, зона едукације у централној згради, а то ће бити допуњено учионицама на отвореном и стаклеником. Зона спорта имаће отворене спортске терене, затворени базен и спортске сале. У зони забаве биће смештене радионице и справе за побољшање моторике. Изградња нових објеката и уређење простора осмишљени су тако да се природно окружење очува и унапреди и да се искористе сви бенефити боравка у природи.

Како се наводи у документацији планирана је реконструкција централне и старе управне зграде, као и терена на отвореном.

Малишани би на овом простору по плану требало да добију вишенаменски терен и за кошарку са головима за мали фудбал, одбојку и одбојку на песку, тенис, као и атлетске стазе.

Постојећи стакленик је у трошном стању и није довољно осветљен, овај би био уклоњен, а нови је изграђен у непосредној близини. Летња позорница такође није у добром стању, у плану је да и овај објекат буде уклоњен и изграђен нови.

Почетком године о плану да се СРЦ "Пионирски град" прилагоди и врати малишанима говорио је и заменик градоначелника Горан Весић. Како је тада изјавио најважније је да овај престонички комплекс поново постане центар у коме ће се скупљати малишани.

- У "Пионирском граду" је била кућа "Великог брата", првог ријалити програма у Србији, затим терен за сквош и различити други терени, док се сала у централном објекту изнајмљивала за венчања и друге догађаје. Било је свега, само није било деце - рекао је заменик градоначелника. - Требало нам је осам година да рашчистимо имовинско-правне односе, да раскинемо све уговоре и отерамо све уљезе како би комплекс остао за децу Београда и Србије. За неколико година овде ћемо имати сјајно уређен простор, вероватно најбољи комплекс за децу на Балкану.

ИЗГРАЂЕН 1961. ГОДИНЕ

НА месту где се данас налази СРЦ "Пионирски град", за време Другог светског рата био је смештен немачки војни штаб за југоисточну Европу. Након рата, "Пионирски град" је прво подигнут на малом простору, дуго се наметало питање његовог проширења, што је и остварено 1961. године. Следеће године комплекс је поново проширен. Седамдесетих година, када је направљена и нова централна зграда, постојале су амбициозне идеје, па су били пројектовани и Лилипут град, лавиринт и "робинзонско" игралиште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДРАМА У АВИОНУ: Исус ми је рекао да отворим врата! Прогурала се поред особља и почела да вуче браву (ВИДЕО)