КРОЗ БЕЗИСТАН ИГРА "ШКОЛИЦЕ": Прометни пролаз за пешаке све више пропада, обнова још на чекању

А. В. В.

18. 01. 2022. у 08:51

ПАЖЊА, опасност! Дуга, наранџаста трака са овим натписом поново је развучена унутар Безистана, јер се фасада са плафона овог прометног пролаза по ко зна који пут круни са плафона и пада на под претећи да повреди пролазнике.

КРОЗ БЕЗИСТАН  ИГРА ШКОЛИЦЕ: Прометни пролаз за пешаке све више пропада, обнова још на чекању

Пролазак кроз Безистан није безбедан, Фото М. Анђела

Од безброј пута обећаване реконструкције и даље нема ништа, док зуб времена наставља да нагриза зидове пролаза који спаја Трг Николе Пашића и Теразије.

Репортери "Новости" обишли су јуче пролаз у срцу престонице и затекли добро познату слику. Делови окруњене фасаде били су расути по изрованим и уништеним плочама, вода је цурила са плафона, док су пролазници у широком луку заобилазили границе постављене траке. Осим тога, корачање по целим и стабилним плочама претворило се у дечју игру "школице".

- Поставили су траку пре неколико дана, то им је најлакше да ураде очигледно - каже, за "Новости", један од продаваца из Безистана.

- Када је овај снег почео да се отапа, подливала се вода одозго и окрунила малтер. Прво су нам падале леденице, па сад, ево опет, и фасада. Сећам се да је пре неколико година, када су уочи новогодишњих празника поставили тезге за изнајмљивање унутар пролаза, фасада пала и поломила их. Стално се понавља исти сценарио, а од обнове или бар неке поправке - ништа. Чуо сам да је проблем испао због нерешених имовинскоправних послова.

Фото М. Анђела

Иако су градски оци безброј пута најављивали да ће Безистан осванути у новом сјају, и даље нема назнака када би радници коначно засукали рукаве и прионули на реконструкцију. Посао је још у јуну 2017. године био поверен новосадској фирми "Андзор инжењеринг", али је неколико пута пролонгиран због консултација са Заводом за заштиту споменика, јер је Безистан под заштитом, као и несагласности са комуналним предузећима.

Фото М. Анђела

ПАРКИРАНИ АУТОМОБИЛИ

ОСИМ пешака, Безистан неретко преплави и велики број паркираних аутомобила. Иако је ова зона резервисана само за пролазнике, бахати возачи често умеју да узурпирају овај простор и сместе своја возила тамо где по прописима не би смели. Било је случајева када је пролаз из правца Трга Николе Пашића био блокиран начичканим аутомобилима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума