ГАРАЖА КАО ГАРСОЊЕРА: Цене се крећу и до 20.000 евра за паркинг-место у новоградњи, највећа потражња на Новом Београду

С. Видачковић

29. 11. 2021. у 11:43

КУПИТИ стан у Београду или гаражу негде у престоници?

ГАРАЖА КАО ГАРСОЊЕРА: Цене се крећу и до 20.000 евра за паркинг-место у новоградњи, највећа потражња на Новом Београду

Фото Ж. Кнежевић

Звучи готово неупоредиво, све док се не баци поглед на огласе, где цене гаражног простора у неким деловима главног града иду и до неколико стотина хиљада евра!

У последње време, цифре на тржишту ових некретнина осетно су порасле, па се тако једно гаражно место у центру Обреновца нуди за 4.500 евра, а простор од око 300 квадрата за остављање возила у Миријеву кошта чак 200.000 евра!

Огромна потражња за гаражама не јавља се само због проблема паркинга на територији целог града, те високих казни и новог система за снимање који вешто лови возила која су непрописно остављена на јавним површинама. Остављање аутомобила у наткривеном простору и под кључем гарантује безбедност возила, а локација се бира у близини места становања.

- Када је реч о престоници, највећа потреба за гаражним местом је у Новом Београду - кажу из једне агенције за некретнине.

- Тамошње старе зграде зидане су без гаража, сем у блоковима 22 и 23. Просечне цене крећу се од 7.000 до 8.000 евра, па чак и од 15.000 до 20.000 евра за паркинг-место у новоградњи. То је једна од инвестиција где се уложене паре најбрже враћају, јер када купите гаражу издате је за неколико стотина евра месечно. Уколико су у питању нове, пословне зграде, са комфорнијим простором за аута, рента може бити виша од хиљаду евра за месец дана.

Улагање у гаржни простор исплативо, Фото Ж. Кнежевић

Тако се, на пример, гаражни простор од 257 квадрата у Улици Здравка Челара на Палилули продаје за 129.000 евра. Двадесетак квадрата за аутомобил код "Штарк арене" нуди се за 39.000 евра, а хиљаду евра по квадрату гараже тражи се у Блоку 22 - 55.000 евра за 54 квадрата. Власник "гаражице" од 12 квадрата у врачарској Улици цара Николаја Другог тражи 30.000 евра, док се слична некретнина од 14 квадрата у Раковици нуди за нешто више од 20.000 евра. Место у Блоку 23 је 24.000 евра. На Дедињу су куће одувек биле скупе, али сада не заостају ни простори за смештај возила, те тако гаража од 70 квадрата у Омладинској улици кошта 95.000 евра.

Наш саговорник из агенције објашњава да много породица, услед побољшања животних услова, има два аутомобила, што је велика разлика у односу на период од пре десетак година. Уз то, у Београд се непрестано досељавају људи што доприноси гужвама на улицама, већем броју возила, самим тим и мањку паркинг-места.

НЕМА УЛАГАЊА

- УМЕСТО да уложе у стан, поједини одлучују да инвестирају у гаражу или више њих. Од месечне кирије "уберу" бар исту, а неретко и већу суму него да су изнајмили стан. Плус, у гаражу нема никаквих улагања, а нема ни страха да ће неко направити штету у простору који је у власништву - кажу из ове агенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)