КРОШЊЕ ПРЕКРИЛЕ СПОМЕНИКЕ: Житељи Жаркова страхују да би дрвеће и широко растиње могли да оборе обележја на локалном гробљу

А. В. В.

28. 10. 2021. у 06:47

ВЕЛИКЕ крошње дрвећа и широко растиње унутар Жарковачког гробља, које прекрива многобројне споменике, изазвало је негодовање житеља овог насеља. Они страхују да би корење могло да угрози стабилност мермерних обележја. С друге стране, из управе најстаријег вечног коначишта на Чукарици кажу да су сва спорна стабла, на које су се у претходном периоду жалиле породице покојника, уклоњена после пријава.

КРОШЊЕ ПРЕКРИЛЕ СПОМЕНИКЕ: Житељи Жаркова страхују да би дрвеће и широко растиње могли да оборе обележја на локалном гробљу

Споменици на Жарковачком гробљу / Фото. М. Анђела

Репортери "Новости" обишли су гробље у Жаркову и уверили се да има запуштених места. Растиње и крошње прекривају поједине споменике, а затекли смо и неколико оборених старих споменика. Како су нам се пожалили житељи овог насеља којима су најмилији сахрањени управо на овом коначишту, боје се да би споменици могли да падну због корења дрвећа које је посађено поред њих.

- Поред места где су сахрањени моји баба и деда стоји велико дрво од којег је споменик почео да се криви - прича нам суграђанка Драгана Ј. - Сматрам да би надлежни могли мало више да се посвете одржавању читавог гробља, јер од дрвећа и корова не видимо споменике. Зашто онда плаћам одржавање 1.342 динара годишње за два места?

Са друге стране, управник Жарковачког гробља Раде Јовић, за "Новости" каже да управа тренутно нема ниједну пријаву корисника када је реч о дрвећу.

- Претходних година добијали смо жалбе грађана због дрвећа које прекрива споменика, али смо сва стабла, по пријави, посекли - објашњава Јовић за наш лист. - У доњем делу гробља смо раније уклонили неколико стабала такође после жалби корисника. Тренутно немамо нових захтева за уклањање дрвећа.

НА МЕТИ КРАДЉИВАЦА

ПРЕ неколико година Жарковачко гробље било је на мети крадљиваца секундарних сировина. Лопови су са споменика тада скидали месингана и бронзана слова, одливке фотографија, ручке од бетонских поклопаца и вазе, па чак и врата и прозор са капеле.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)