СВИ ГРАЂАНИ ДОБИЛИ ИСТУ ИНФОРМАЦИЈУ: Шта значи обавештење на полеђини рачуна за "Инфостан"?

Г. Н.

19. 10. 2021. у 07:52

ИНФОРМАЦИЈА са полеђине придошлих рачуна за "Инфостан", да је у току доношење Одлуке о изменама и допунама Одлуке о ценама топлотне енергије, и да ће она да се примењује од наредног месеца, забринула је суграђане.

СВИ ГРАЂАНИ ДОБИЛИ ИСТУ ИНФОРМАЦИЈУ: Шта значи обавештење на полеђини рачуна за Инфостан?

Фото М. Лабудовић

Међутим, из "Београдских електрана" уверавају да нема разлога за бригу и да новог намета неће бити, те ће цена грејања у начелу остати непромењена.

Приликом утврђивања цене испоруке топлотне енергије, "Београдске електране" примењују Уредбу Владе Србије о утврђивању методологије за одређивање цене снабдевања крајњег купца топлотном енергијом. Током претходних година разлике су биле незнатне, те није било потребно прибећи увећању.

- Цене топлoтне енергије за кориснике који накнаду плаћају према загреваној површини за стамбени простор, односно према инсталисаној снази за пословни простор, неће се мењати - наводе у "Београдским електранама".

- За кориснике који накнаду за топлотну енергију плаћају према потрошњи, а таквих је мали проценат, цене тарифних елемента се мењају и биће усаглашене са тарифама израчунатим према методологији, с тим што се укупни трошкови за испоручену топлотну енергију неће значајно променити.

Део рачина "Инфостана", Фото Новости

Упрошћено, на формулу за формирање цене, утичу тарифни елементи. Тако ће вредност инсталисане снаге за све категорије бити нова, скупља за око 600 динара и то је само део накнаде за топлотну енергију. Међутим, цена испоручене топлотне енергије убудуће ће бити нижа, те у укупном исходу, рачун остаје непромењен.

- Обрачун према загреваној површини за категорију стамбених простора неће се мењати и јединична цена која износи 1.302,46 динара по квадрату остаће непромењена. Такође, за категорију пословних простора, који грејање плаћају према инсталисаној снази, јединична цена остаје непромењена и износи 11.042,06 динара по киловату - кажу у предузећу.

Из "Беоелектрана" напомињу да до промена може да дође ако трошкови нергената порасту за више од три одсто или се смање за више од пет одсто, и цене топлотне енергије ће се мењати, уз сагласност оснивача, Града Београда.

Фото Ж. Кнежевић

Поскупљење било 2015.

ПОСЛЕДЊА значајнија промена цене за испоручену топлотну енергију била је 2012. године, када је цена повећана за 18,5 одсто по свим категоријама потрошача и елементима цене. Три године касније, у октобру 2015. године урађено је последње усклађивање, у износу од 0,04 одсто. Од тада, цена топлотне енергије се није мењала.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика