НИЈЕ ЈАСНО КО ИМА ПРЕДНОСТ: Раскрсница Црнотравске са Бахтијара Вагабзадеа збуњује, возачи не знају који саобраћајни знак да поштују

С. Б. Милошевић

27. 09. 2021. у 08:51

ОТКАД је завршено проширење Црнотравске, а ова улица пуштена у саобраћај, возачи који пролазе овим делом престонице неретко покушавају да избегну сударе. Проблем је на раскрсници ове улице са улицом Бахтијара Вагабзадеа. Возачи не знају на семафоризованој раскрсници да ли да поштују семафоре или саобраћајне знаке.

НИЈЕ ЈАСНО КО ИМА ПРЕДНОСТ: Раскрсница Црнотравске са Бахтијара Вагабзадеа збуњује, возачи не знају који саобраћајни знак да поштују

"Спорна" раскрсница на којој возачи оклевају / Фото Д. Миловановић

Пре обнове, возачи који долазе из правца ВМА имали су предност, док су они који долазе из Булевара ослобођења или Саве Машковића па иду Црнотравском и желе да скрену лево у Бахтијара Вагабзадеа, чекали. Сада, саобраћајним знаком дато је првенство пролаза онима који иду Црнотравском и желе у Бахтијара Вагабзадеа. Из правца ВМА, на раскрсници поред семафора постављени су знаци за уступање првенства пролаза.

- И једнима и другима пали се зелено светло и нико не зна како да се понаша. Прошле недеље умало се три пута нисам сударио. Баш је незгодна ситуација и сви возачи треба да буду изузетно опрезни када пролазе овуда - наводи наш читалац Гавро Гојановић.

Нову ситуацију на овој раскрсници доц. др Никола Челар са Саобраћајног факултета карактерише као "прилично неуобичајено решење", које је веома збуњујуће за возаче.

- Раскрснице са семафорима на којима се дају приоритети су заиста неуобичајена решења, јер возачи не знају да ли да прате светлосни или саобраћајни знак. Према члану 47 Закона о безбедности саобраћаја, на раскрсници на којој је саобраћај регулисан светлосним саобраћајним знаковима, првенство пролаза учесника у саобраћају који истовремено добијају зелено светло, регулише се правилом "десне стране" или "левог скретања". Пошто се зелено упали истовремено, они од ВМА ка кружном току требало би да имају приоритет, а они који скрећу лево у Бахтијара Вагабзадеа да их пропусте - наводи Челар.

"Спорна" раскрсница на којој возачи оклевају / Фото Д. Миловановић

Усмерени приоритет на раскрсници буни возаче, тврди наш саговорник. Овде је било боље, каже, да је остало раније решење, а да се светлосном сигнализацијом исфорсира приоритет Црнотравска - Бахтијара Вагабзадеа, ако су надлежни тако хтели.

- Приоритет овде сада не одговара правцу пружања трасе пута. Возачи нису довољно едуковани, и ви и ако пратите знак ако хоћете лево да скренете у Бахтијара Вагабзадеа, не знате како ће други возач да одреагује - говори Челар.

ВЕЗА БОРСКА - ПЕТЉА ЛАСТА

ЗАШТО је приоритет на овој прометној раскрсници промењен, многима није јасно. Ипак, претпоставка је да је то урађено у складу са будућим пројектом проширења Борске и Пере Велимировића и спајањем тако Црнотравске са Булеваром патријарха Павла с једне стране, и са проширењем Кружног пута и Браће Јерковић насеља са ауто-путем с друге стране. Тада ће давање приоритета правцу којим се пружа Спољна магистрална тангента бити разумљив, али до тада постојеће решење возачима прави проблем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)