ПИЈАЦЕ У БЛОКОВИМА ОСТАЈУ? Закупце тезги у Новом Београду узбунило обавештење локалних власти да морају да се иселе до 1. октобра

Ј. ДИНЧИЋ / М. СТАНОЈКОВИЋ

25. 09. 2021. у 07:52

ЗАКУПЦИ тезги које се налазе на јавним површинама на општини Нови Београд остали су затечени обавештењем које им је недавно стигло у руке да до 1. октобра морају да уклоне штандове.

ПИЈАЦЕ У БЛОКОВИМА ОСТАЈУ? Закупце тезги у Новом Београду узбунило обавештење локалних власти да морају да се иселе до 1. октобра

ОСТАЈУ Продавци уредно плаћали закуп, Фото Архива

Према њиховим наводима, Општина се позива на одлуку која је ступила на снагу још у јулу, а продавцима је решење достављено две недеље пре него што треба да се "иселе". Спорне тезге налазе се око пијаце у блоковима 44, 45, 70, и испред Новобежанијског гробља. Ипак, после подршке у виду петиције грађана, надлежни у Општини позвали су закупце и оповргнули првобитну одлуку.

Наиме, након заједничког састанка, њима је речено да ће им уговори бити продужени још годину дана и да ће тезге остати.

- Рекли су нам да им није била намера да нас склоне и да не знају одакле је ово обавештење доспело до нас - кажу закупци.

- Кажу да се боре са Градом да нас задрже. Потрудиће се да нам набаве нове тезге и да буду типске.

Одлуком нису били незадовољни закупци већ и бројни грађани који су потписали петицију, тврде огорчени трговци из Блока 45.

- За закуп смо плаћали уредно све таксе, а већина нас од овога прехрањује породице и овим послом се бави деценијама.

Фото Архива

Сличног става су продавци цвећа око Новобежанијског гробља, до којих је стигло обавештење да неће моћи да раде.

- Тезгу на истом месту држимо више од 10 година. Уредно плаћамо закуп како бисмо легално радили. И мој супруг и ја смо заједно у овом послу, а до пензије имамо још коју годину.

- Новим усвојеним планом локација коју до сада користите више није предвиђена за постављање тезги - наводи се у обавешетњу Општине Нови Београд које су редакцији "Новости" доставили продавци.

Такође, надлежни из Градске управе за "Новости", одговорили су за Секретаријат за инспекцијске и комуналне послове није надлежан за овај случај, већ су нас упутили на инспекцију Општине Нови Београд. Из ове општине на питање нису одговорили.

ПОДРШКА ГРАЂАНА

ПРИЛИКОМ потписивања петиције, грађани су као један од разлога за задржавање тезги навели Њујорк, који има уличне пијачне тезге, а Београд их склања. Подршку су продавцима дали многобројни станари зграда у новобеоградским блоковима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)