ТРЕТМАН ОТПАДА НА 200 МЕТАРА ОД КУЋА: Чланови иницијативе "ЕКО Барајево" забринути због доласка фирме "Јунириск"

Ана Војиновић

24. 09. 2021. у 08:51

ЖИТЕЉИ Барајева окупљени око иницијативе "Еко Барајево" упозорили су јавност да би обрада велике количине опасног отпада којом у наредном периоду планира да се бави фирма "Јунириск" у бившој фабрици ИКЛ могла негативно да утиче на здравље грађана и животну средину!

ТРЕТМАН ОТПАДА НА 200 МЕТАРА ОД КУЋА: Чланови иницијативе ЕКО Барајево забринути због доласка фирме Јунириск

ЗАШТИТА Радници "Јунириска", Фото Приватна архива

Чланови овог удружења наводе да ова фирма, чије је пословање у Раковици годинама узнемиравало становнике ове општине, сада намерава да се бави третманом опасних материја у њиховом комшилуку, и то у седам пута већој количини него у Раковици! С друге стране, из "Јунириска" тврде да њихова компанија током збрињавања отпада користи посебну технологију која не угрожава животну средину.

Како за наш лист наводе чланови иницијативе "Еко Барајево", они су недавно основали удружење како би алармирали надлежне да не дозволе "Јунириску" да започне са третманом опасног отпада у њиховом месту и тако угрозе здравље становништва и околину:

- Они тренутно чекају дозволу од Министарства заштите животне средине за почетак рада постројења за уништавање опасног и неопасног отпада у бившој фабрици ИКЛ, коју су купили пре четири године. Према нашим сазнањима, они су тражили дозволу за третман 27.000 тона отпада годишње, што је седам пута више него у Раковици, где је било 4.500 тона. А такође, реч је и од 306 врста различитог опасног отпада! Отерали су их из Раковице и пребацили "преко брда", код нас.

ОБАВЕШТЕЊЕ Чланови иницијативе едукују Барајевце, Фото Приватна архива

Како су нам рекли, прве куће налазе се на 200 метара од фабрике, неке се наслањају и на ограду, док су 900 метара од постројења два вртића, две основне и једна средња школа, Дом здравља и старачки дом. Они су неколико пута слали дописе ресорном министарству са дугачком листом приговора, али су надлежни на њихове апеле, кажу, остали неми. Ни разговори са руководством општине Барајево нису помогли.

- Општине Ковачица и Раковица годинама су се буниле против рада ове фирме. Ми смо изгледа једина локална самоуправа која нема ништа против "Јунириска" - оштри су активисти.

Генерални директор "Јунириска" Владимир Матовић, за "Новости", каже да су нетачни наводи да је компанији отказано гостопримство у Раковици, као и да су у Барајево прешли, јер им је истекла дозвола за рад, коју нису хтели да продуже.

- "Јунириск" се бави третманом индустријског отпада од 2003. Прво постројење било је у Бачкој Паланци да би се након завршетка посла деконтаминације локације бившег ДМБ-а у Раковици лоцирало на том месту закупљујући простор на коме је фирма обављала своју делатност. Истеком дозволе за третман отпада (21. 3. 2021) "Јунириск" престаје са активностима у Раковици и прелази у Барајево, и за те потребе исходује дозволу. Дозвола за рад издаје се на одређени период и важи за конкретну локацију где се фирма налази.

Према речима нашег саговорника, за ове потребе пре четири године су купили бившу фабрику ИКЛ у Барајеву где су уз одобрење институција започели своју основну делатност после тражења дозволе 22. јула 2021.

Када је реч о великој количини отпада због које су забринути Барајевци, Матовић каже да иако имају дозволе од надлежних за одређене типове отпада, то не значи да ће до њиховог третмана и доћи, као и да пројектовани капацитет од 27.000 тона у ствари представља податак колико је постројење хипотетички способно да обради отпада.

- "Јунириск" се бави збрињавањем опасног и неопасног индустријског отпада патентираном технологијом која опасан отпад преводи у неопасан материјал који има даљу употребну вредност и користи се у грађевинској индустрији у производњи цемента - појашњава Матовић.

ПОЗИЦИЈА Бивша фабрика ИКЛ, Фото Приватна архива

Матовић истиче и да се компанија "Јунириск" не бави спаљивањем или неком другом врстом термичког третмана.

ДЕСЕТИНЕ КОМПАНИЈА ИМАЈУ ДОЗВОЛУ

- У БРАНШИ која се бави пословима везаним за опасан индустријски отпад у Србији тренутно послује неколико десетина компанија које су специјализоване за једну или више активности и за то поседују валидне дозволе од Министарства заштите животне средине - наводи Матовић.

- Ту спадају превоз, сакупљање, складиштење и третман. Уколико компанија поседује дозволе за две или више наведених активности, испуњава услов да добије интегралну дозволу. "Јунириск" има интегралну дозволу за све четири активности - наводи Матовић.

АДАМОВИЋ: ОПШТИНА НИЈЕ НАДЛЕЖНА

ПРЕДСЕДНИК ГО Барајево Слободан Адамовић за "Новости" каже да по питању рада фирме "Јунириск" и давања дозволе, општина није надлежна:

- Чланови Иницијативе били су неколико пута код мене на разговору и ја сам им рекао да ћу све што је до мене, учинити, али да по овом питању општина нема никакве везе, већ су за то надлежне више институције - каже Адамовић.

- Министарство заштите животне средине је од мене затражило мишљење и ја сам им рекао да смо ми као општина расположени за било које радно место, али да се противимо ако би рад фирме у било ком случају могао да угрози животну средину и здравље грађана.

Министарство за заштиту животне средине није одговорило на питања "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)