ДОСТА ИМ ЖИВОТА ПОД РЕФЛЕКТОРОМ: Становници Професорске колоније покушавају да се "одбране" од филмаџија

Ј. ДИНЧИЋ

21. 09. 2021. у 12:45

МИРАН сан, дан без рефлектора и филмских екипа, за становнике Улице митрополита Петра на Палилули постали су права реткост.

ДОСТА ИМ ЖИВОТА  ПОД РЕФЛЕКТОРОМ: Становници Професорске колоније покушавају да се одбране од филмаџија

МИР Житељи Професорске колоније огорчени због губитка комфора, Фото З. Јовановић

Скоро четири године безуспешно покушавају да уведу ред у својој улици, међутим многобројне екипе даноноћно снимају и нарушавају ред и мир. Због тога су станари недавно, са комшијама из суседног солитера и грађанима који су солидарисани са њима саставили петицију, наког чега су позвани на разговор у Општину Палилула.

- Обећана нам је помоћ у решавању нашег проблема уколико се снимање настави - објашњавају станари дела Професоске колоније.

- До сада смо уз помоћ и сарадњу комуналног инспектора, после скоро три године успели да заменимо поломљен шахт, које су филмске екипе уништиле, а који је годинама био отворен.

Станари додају и да је затварањем тог шахта спречена могућа несрећа јер је дубина отвора била преко три метара. Међутим, проблем уништених травнатих површина, а о чему су "Новости" већ писале, није решен. Слободно паркинг-место је у међувремену постало "немогућа мисија" у овој улици због паркираних камиона са техничком расветом. Пријаве које се односе на буку коју филмаџије стварају се и даље гомилају.

Како би се постигао мир, поједине продуцентске куће су житељима Професорске колоније нудиле новац у замену за ћутање, односно да не пријављују буку и непрописно паркиране камионе. Јер, иако се снимања одвијају у кући коју власник издаје за потребе снимања, проблем је опрема коју остављају на улици, бука металних скела, гласно брујање генератора, јака светлост рефлектора, општа галама и саобраћајни хаос који направе у једносмерној улици.

Ипак, дозволу увек имају јер решење за заузеће саобраћајница и паркирање возила филмских екипа издаје Секретаријат за саобраћај. Како би се обезбедио простор за технику, филмаџије углавном закупљују и делове паркинг-места испред зграда или установе у којој снимају. Због тога станари, у већини случајева, морају да препаркирају своје аутомобиле како не би били на сметњи.

Филмске екипе се често могу видети и у делу Дорћола и то у Узун Мирковој, Риге од Фере, Страхињића бана и Француској улици. Као и у старом језгру Земуна, на Косанчићевом и Гундулићевом венцу, и неретко на престоничким мостовима.

ТАКСЕ ЗА ЗАУЗЕЋЕ

ТАКСЕ које се подносе приликом предаје захтева за заузеће коловоза плаћају се 5.413 и 315 динара, а затим следи и накнада која се плаћа по метру квадратном по дану снимања. Ако се заузима улица којом се крећу возила јавног градског превоза и ако то изискује и обуставу саобраћаја накнада је 129 динара по метру квадратном, по дану. За исте улице, али за измењен режим саобраћаја накнада је 92,45 динара, док је за улице којима не саобраћају возила јавног превоза потребно да продуценти издвоје 76,23 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)