ШЕТЊА СА СТАФОРДОМ СТРОГО ПО ПРАВИЛИМА: Комунални полицајци од почетка године издали седам прекршајних пријава

А. З. КЛИСУРИЋ

21. 09. 2021. у 10:45

ОД почетка године комунални милиционари су имали 54 поступања због шетње опасних паса у Београду.

ШЕТЊА СА СТАФОРДОМ  СТРОГО ПО ПРАВИЛИМА: Комунални полицајци од почетка године издали седам прекршајних пријава

Фото А. Стевановић

Од тога, 46 пута су их алармирали грађани, а написано је и седам прекршајних пријава. Према Правилнику о начину држања паса, опасним јединкама сматрају се питбул, бул-теријер, стафорд. На ову листу "уписују" се и пси који су тренирани за борбе или они који нападну и повреде некога.

Према Правилнику о начину држања паса, као опасне декларишу се оне животиње које су напале човека или другог пса без разлога и на тај начин им нанеле повреде или их усмртиле.

У истој групи су и пси дресирани за борбе или су пронађени у организованој борби.

- Власник који држи опасног пса заједно са својим љубимцем мора да прође обуку по програму Кинолошког савеза уз проверу социјализације пса - говоре у Секретаријату за послове комуналне милиције.

- Власници морају да их држе у простору одговарајуће величине из ког животиња не може да побегне, а овај објекат мора бити под кључем.

Многобројне су обавезе које морају да испоштују власници паса. Одлуком о држању домаћих животиња прописана је и сатница када љубимци могу да шетају без повоца на зеленим површинама.

- Пси могу да се крећу без повоца у периоду од 22 до 9 сати, током летњег рачунања времена - говоре у Секретаријату.

- Током зимског рачунања времена слободно могу да се крећу од 20 до 10 часова ујутру. У близини школе у било ком периоду слободна шетња могућа је до 7.30 сати.

ОПРЕЗ Опасан пас мора имати корпу у парку са децом, Фото П. Митић

Животиње не смеју да се крећу без повоца у уређеним дечјим парковима, а опасни пси на овом простору могу да бораве само уз надзор пунолетног власника, уз поводац и са корпом на њушци.

Уколико власници паса не испоштују ове одредбе, ризикују да плате казну.

Комунални милиционари неодговорним грађанима могу да издају прекршајни налог којим се прописује казна од 2.500 до 75.000 динара.

ПИТБУЛ УСМРТИО МАЊЕГ ПСА

ПРОШЛЕ недеље мешанац питбула изгризао је другог пса на Новом Београду. Према незваничним информацијама том приликом он је псу покидао вратну артерију. Како су нам рекли из ЈКП "Ветерина Београд" они нису добили пријаву за овај напад. Према незваничним информацијама против власнице питбула већ постоји пријава, због напада њеног љубимца на још једног пса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)