КАЗНЕ ЗА КАФЕЏИЈЕ ДО МИЛИОН ДИНАРА: Усвојен Предлог закона о заштити од буке, предложене и превентивне мере

М. Станојковић

18. 09. 2021. у 11:07

НОВИ Закон о заштити од буке, за који челници Града Београда тврде да ће допринети мирнијем животу суграђана у бучним квартовима, пред посланицима ће се наћи на некој од наредних седница.

КАЗНЕ ЗА КАФЕЏИЈЕ ДО МИЛИОН ДИНАРА: Усвојен Предлог закона о заштити од буке, предложене и превентивне мере

Фото Н. Скендерија

 Влада Србије у четвртак усвојила је предлог закона, којим би ова област требало да се уреди успостављањем јединственог система и мера заштите које ће се доследно примењивати.

Сходно слову закона, угоститељски објекат у којем се емитује музика или изводи забавни програм дужан је да обезбеди прописане услове и мере звучне заштите. Контролу и мерење буке, као и до сада, обављаће комунални милиционар, с тим што ће одмах по пријави моћи уређајем да измери ниво децибела.

Како се прописује новим законом, предложена решења предвиђају и превентивне мере које се односе на планирање и изградњу.

- У просторним и урбанистичким плановима биће обезбеђене мере и услови заштите од буке, а нарочито међусобни просторни распоред инфраструктуре, индустријских, стамбених, рекреационих и других објеката, као и акустично зонирање и утврђивање посебних режима коришћења тих подручја - саопштено је из Владе Србије.

При пројектовању, грађењу и реконструкцији објеката или саобраћајне инфраструктуре морају да се спроведу мере звучне заштите.

- У поступку техничког прегледа и издавања употребне дозволе за објекте утврђује се испуњеност мера звучне заштите у складу са техничким прописима - наводи се у предлогу Закона.

Уколико се угоститељи оглуше о меру, запрећене су казне од 250.000 до пола милиона динара. За понављање преступа очекује их казне и до милион динара. Комунални милиционар, моћи ће и да привремено одузме емитера буке, али и да поднесе иницијативу инспекцији да се забрани употреба звучника или обаваљање делатности.

САНКЦИЈЕ И ЗА УПРАВУ

ПРОПИСАНЕ су и казне за одговорно лице у органу државне управе уколико није обавио акустично зонирање или је одобрио одржавање јавног окупљања без акта јединице локалне самоуправње. Висина санкција је од 25.000 ди 50.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)