ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ СНИМАЈУ ДРОНОМ: Расписан јавни позив за мапирање нелегалних одлагалишта смећа на општинама Вождовац и Палилула

М. СТАНОЈКОВИЋ

14. 09. 2021. у 08:21

ДИВЉА сметлишта, која представљају велики комунални проблем града, биће убудуће снимана дроновима, а потом унета у мапу како би се формирао катастар депонија.

ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ СНИМАЈУ ДРОНОМ: Расписан јавни позив за мапирање нелегалних одлагалишта смећа на општинама Вождовац и Палилула

ПРИМЕР Градски челници за викенд чистили дивљу депонију у Крњачи, Фото Беоинфо

Овај пројекат прво ће бити спроведен на општинама Вождовац и Палулула, а након тога приступиће се санацији постојећих депонија.

Секретаријат за заштиту животне средине расписао је тендер за израду пројекта "Мапирање дивљих депонија из ваздуха", који како наводе, представља пројектни задатак који подразумева лоцирање и анализу стања "нелегалних одлагалишта" на територијама двеју општина. Електронски уређај који омогућава праћење мораће да буде инсталиран у беспилотној летелици у ваздуху - дрону, којим ће да се региструје позиција дрона и статус депоније коју је дрон евидентирао.

- Циљ пројекта су регистрација и праћење статуса дивљих депонија и њихово повезивање у генерални информациони систем ГИС, који ће представљати доступну, сигурну и стабилну базу неопходну органима управе Града Београда, комуналној инспекцији, као и комуналној милицији - наводи се у јавној набавци.

Фото АП

- Осим лоцирања депонија, систем треба да има могућност бирања најкраћих путања до дивљих сметлишта како би се брзо и квалитетно она санирала. Такође, неопходно је и да постоји могућност мапирања позиција и стања у реалном времену како би постојала ефикасна координација свих градских служби.

Како су "Новости" раније писале, од тренутка преузимања депоније на Винчи приватног предузећа "Беочиста енергија" мешани отпад, који се махом одлаже на дивљим депонијама, више се не вози у Винчу. Због тога је ЈКП "Градска чистоћа" изразило забринутост да неће моћи на исти начин да настави са чишћењем јер се таква врста мешаног отпада сматра недозвољеним за приватног партнера.

Планом Града Београда предвиђено је да се за текућу годину однесе око 8.000 кубика отпада са различитих локација.

Фото Беоинфо

ЗА ВИКЕНД ОЧИШЋЕНО ШЕСТ ЂУБРИШТА

ТОКОМ викенда, градски челници учествовали су у акцији чишћења дивље депоније у Крњачи заједно са представницима Секретаријата за заштиту животне средине и радницима ЈКП "Градска чистоћа". Том приликом, на територији града очишћено је шест дивљих сметлишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)