ЗАШТИТА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЦЕ: Ноћ вештица у Србији

Лабуд Драгић, књижевник

14. 09. 2021. у 11:21

ОКУПАТОРИ су сатирали и уништавали све националне вредности, ударали на језик и писмо, на културу уопште, на цркву, историју и обичаје

ЗАШТИТА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЦЕ: Ноћ  вештица  у Србији

Фото М. Анђела

Ограничавањем теме на број словних знакова чинимо медвеђу услугу и теми и аутору. (Кад год сам покушао да слова, или словне знакове, назовем "карактерима" на томе месту ми се сломило срце оловке. Можда је проблем у моме карактеру?!). Али, ево, док сам још у зони дозвољеног броја "карактера" да непосредно одговорим на питање:

Зашто држава не штити ћирилицу?

Зато што то није у свери њених интересовања. Зато што Држава није ту ради нас него оних који смишљају законе на нашу штету и срамоту! Држава има отприлике овакав логички резон: Ми имамо свој народ, а он је ионако наш. Занемаримо га и удовољимо гостима. Ако је наше писмо ћирлица... То ионако сви знамо по природи ствари. Зато учимо латиницу!

Чињеница да је Републички секретаријат за законодавство одбацио Предлог измена Закона о службеној употреби језика и писма, говори о томе да се Ђаво дебело одомаћио у нашој кући, толико да се осећа главним газдом, да су код њега кључеви. Додамо ли овоме податку чињеницу да је по хитном поступку усвојен тзв Закон о родној равноправности појмовно и логички неодржив, скаредна бесмислица која поништава саму суштину језика као средства за споразумевање и комуникацију - јасно је да је Нечастиви запосео наше дворе! Додајмо још силу којекаквих, "пакета", "свежњева", којекаквих "норми" прописа и правилника, те свакаквих правних наказности о којима ништа и не знамо - онда ћемо разумети да је на путу ка нашем истребљењу осиромашени уранијум био само блажа фаза!

Лабуд Драгић, књижевник, Фото Н. Скендерија

Ако при томе све то повежемо са протагонистима са индивидуама у улози извођача од којих креће иницијатива, ако имамо на уму сву ту галерију сатанских креатура неотклоњивих из вртлога и главног тока велике политичке клоаке - онда је право чудо што још увек показујемо икакве знаке живота!

Ингениозни маестро зла, за кога су и Гебелс и Менгеле и сви Хитлерови анђели пука наива, дао је образац за будућност Србије. Он се зове "Петрова рупа". Зато га тако брижно и чувамо у кућици цвећа!

Почитаема господо! Сви ви, наши черчили и де голи, нисте ви под хипнозом: ви сте у дубокој коми!

Шта су приоритети државе?

Болнице! Поспремање паркова и зелених површина, требљење крпеља и бува (треба створити услове за наше госте са Блиског Истока, из Азије и Африке. Афганци сам што нису!) Онда лгбт; или прво лгбт, па пруге! "У болници ћеш се лечиш, ако си ваксер добровољац, низ пругу да одеш!"(народна из Лесковца)

Измене закона чаме у фиоци

У Скупштини Србије јуче је почела расправа о Предлогу закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма, а министрка културе Маја Гојковућ рекла је да ће предлог закона бити усвојен сутра на Дан српског јединства и то у скупштинама Србије и РС.

Према предлогу овог закона ћирилицу ће убудуће морати да користе субјекти који послују или обављају делатност са већинским учешћем јавног капитала, јавне медијске установе РТС и РТВ. Ћирилица ће бити обавезна при исписивању пословног имена односно назива, седишта, делатности, назива роба и услуга, упутстава за употребу, информација о својствима робе и услуга, гаранцијских услова, понуда, рачуна, фактура и потврда.

Закон предвиђа и да културне и друге манифестације које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава морају имати лого исписан на ћириличком писму. Новчане казне за прекршај крећу се од 50.000 до 500.000 динара за правна лица и од 15.000 до 100.000 динара за одговорно лице у правном лицу.

Закон предвиђа и оснивање Савета Владе за српски језик, који ће са стручног становишта пратити и анализирати стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мера ради заштите и очувања ћириличког писма, као матичног.

Произлази да је затајио образовни систем, који се преобратио у антисистем! На томе се још ради! Биће ту усавршавања!

Ако је прва Југославија сахранила све наше победе и преобратила их у поразе, друга је наше поразе учинила трајним. Ни данас не успевамо да се извучемо из тога глиба.

Ако занемаримо нијансе најновија окупација ишла је врло ефикасно и преко три нивоа.

Први су чиниле окупационе силе и њихове амбасаде као непосредни контролори, чији су предводници сви они који су нас бомбардовали, а богме и неки који нису!

Ту су и њихови сателити или пронацистичке државице настале распадом Југославије.

Замисао да се Србија окружи тим у самој бити геноцидниом творевинама а да се од саме Србије направи нека мини Југославија. У тој смањеној Југославији Срби и њихов језик били би последњи.

Други, знатно подмуклији ниво ишао је преко НВО чији је спиритус мовенс био такозвани Фонд за отворено друштво с неограниченим финансијским средствима, с упосленицима болесних убеђења и неутољивих и перверзних амбиција, који су деловали по принципима секте и са врло разгранатом мрежом агената с патолошком мржњом према свему српском.

Трећи ниво чинили су аутошовинисти који су, потпомогнути поменутим чиниоцима, запосели кључне институције државе од Универзитета до САНУ. Аутошовинисти, познати и као "другосрбијанци" уложили су изненађујући потенцијал самопорицања и мржње на све што је од вредности и националног значаја. (Није искључено да су то само агенти усташтва и њихови изданци посејани овде још за времена "великог Југословена" Штросмајера, а нарочито након пробоја Солунског фронта, да би се сасвим устоличили у време Броза. Освајање Београда изнутра почело је поодавно, а окупатори су сатирали и уништавали све националне вредности, ударали на језик и писмо, на културу уопште, на цркву, историју и обичаје. То је рат који непрекидно траје на свим нивоима и делује у свим сверама духовности и културе.

Његош је пре двеста година најавио ову изопаченост, девијацију, мутацију у нашем национу ("Бог вас клео проклети изроди!"), а један од њихових видова персонифицира вештица из "Горског вијенца". Данас их има на десетине и сведоци смо њиховог јавног и тајног деловања, овде и тамо.

Дакле, овај вирус самопорицања, самоуништења, што живи у нашем национу и од неких мистичнх сила споља (није тешко ни погодити којих), одавно је негован и одржаван.

Свака влада, од Петооктобарског преврата, мерила је свој успех степеном сервилности и уступцима према наведеним окупационим факторима. Напоредо су и апетити окупатора расли!

Зато, када ме питате Зашто држава не штити ћирилицу? могу да вем одговорим крајње једноставно:

Па зато што је нема. Не ћирилице, него државе. Или тачније, државе има онолико колико је потребно окупаторима!

Од државе је данас остао само Устав.

И нашли смо се у ситуацији оног јунака из вица, у коме, Хасо, опоменут од суседа да му оде воз самоуверено узвраћа: Баш ме брига! У мене је карта!

А ми, имамо Устав!

Било да је исписан на пергаменту или на глиненим плочама, наставили се овако, од њега неће остати ни прамичак дима. Али то је наш Устав!

По уставу ћирилица је службено писмо.

Наша држава се већ неколико деценија јавља само као подизвођач НВО фронта.

Ми смо у периоду аналогном години 1881, када је Србија потписала тајну конвенцију и тиме укинула сопствени суверенитет, а колико нам још треба до 1903. само Бог зна!

Изгубили смо један и по век.

"Сахрањени ту су некадашњи венци,

И пролазна радост целог једног рода..."

Новија етапа је почела као диктатура пролетаријата а довршава се као тиранија идиота.

Нарочито идиоткиња! Марксизам је сменила корона.

"Страшило је слушат шта се ради!"

Сваки члан Владе може на своме телефону наћи податак о ирском нобеловцу Џорџу Бернарду Шоу, који је у тестаменту оставио износ од... 367, 233 фунте ономе ко поједностави енглеско писмо по узору на српску ћирилицу: једно слово један глас!

Став Бернарда Шоа није усмљен о савршености ћирилице, а колико је познато поменута сума још чека.

(Међутим, зашто да је користимо кад ћирилицу имамо? Друго је - да немамо!)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)