ВАЖНА ВЕСТ ЗА СВЕ БЕОГРАЂАНЕ: Град додељује субвенције за куповину 2.000 бицикала

Танјуг

31. 07. 2021. у 14:26

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић данас је испред Старог двора разговарао с члановима Бициклистичког савеза Београда и најавио да ће Град издвојити 10 милиона динара за субвенције за куповину 2.000 бицикала.

ВАЖНА ВЕСТ ЗА СВЕ  БЕОГРАЂАНЕ: Град додељује субвенције за куповину 2.000 бицикала

Фото: З. Г.

Весић је рекао да ће Секретаријат за заштиту животне средине у понедељак расписати конкурс и изабрати невладину организацију која ће у име Града дати субвенције у износу од по 5.000 динара за 2.000 грађана.

Грађани Београда моћи ће да се пријаве на конкурс који ће расписати та невладина оргранизација почетком септембра, а једини услов конкурса је да бицикл буде произведен у Србији.

- Одлука о додели субвенција за куповину бицикала је у складу са планом побољшања квалитета ваздуха, потребно је да смањимо број возила на улици и да повећамо број еколошких возила и да омогућимо људима да више користе бицикл - рекао је Весић.

Он је прецизирао да ће се током јесени завршити изградња 150 места у граду за изнајмљивање јавних бицикала

 - Већ смо дефинисали локације, спровели инфраструктуру и на свакој од тих локација биће десет јавних бицикала, што значи да ћемо омогућити грађанима да имају 1.500 бицикала на распологању- рекао је Весић.

Заменик градоначелника је навео да ће тражити да се уведе појам бициклистичко-пешачке улице како би се мањи број улица у граду претворио у улице које би користили и аутомобили, али би предност имали пешачи и бициклисти.

Рекао је да су у току преговори са Бициклистичким савезом Београда, да се изгради објекат за тренинг за бициклисте који због недостатка простора тренирају на улицама.

- Уколико желимо да имамо бициклисте у највећим тркама, ако желимо да буду успесни на светским такмичењима, морају да имају услове за тренинг - објаснио је Весић.

Тренер Бициклистичког савеза Београда Небојша Јовановић изразио је захвалност што Град Београд учествује у промоцији бициклизма, а као најбољу руту за вожњу бицикла наводи Аду Циганлију.

- Кад се заврши бициклистичка стаза око Београда на води, испод Газеле, па кад се крене од Небојшине куле па до Аде, то је ће бити одлична рута за рекреацију, а може и да послужи и за тренинг- објашњава Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)