МАШИНЕ НАПУШТАЈУ БЛОК 37: На прагу коначан договор између инвеститора и грађана у новобеоградском булевару Милутина Миланковића 162

Ш. Маровић

29. 07. 2021. у 07:52

ПРВЕ две машине јуче ујутру коначно су после више од месец дана протеста грађана напустиле градилиште у Блоку 37 на Новом Београду.

МАШИНЕ НАПУШТАЈУ БЛОК 37: На прагу коначан договор између инвеститора и грађана у новобеоградском булевару Милутина Миланковића 162

Фото Архива

Како је за наш лист истакао главни градски урбаниста Марко Стојчић, данас у 10.00 заказан је састанак у Скупштини града, када би требало да се постигне договор.

Репортери "Новости" уверили су се јуче да је део грађевинских машина напустио парцелу у Булевару Милутина Миланковића 162, што су житељи овог дела престонице громогласно поздравили.

- Борба свих нас да се не дозволи градња осмоспратног пословног објекта уродила је плодом, а надамо се да ће на данашњем састанку све бити обелодањено - истиче за "Новости" станарка Блока 37 Слађана Радак.

- Одвезли су се јуче гусенична дизалица и багер. За остатак машина предати су захтеви за уклањање, а треба сачекати три дана да се добије дозвола. Пошто иде викенд, очекује се да то буде почетком следеће недеље. Од последњег инцидента и започињања поновних радова више се тако нешто није десило, а грађани су дежурали 24 сата.

Како су "Новости" извештавале, више од месец дана траје борба станара против изградње осмоспратнице која ће заклонити део зграда иза ње, али и угрозити већ преоптерећен Блок 37. Ситуација је додатно кулминирала када је инвеститор поставио приватно обезбеђење, које је стражарило на улазу у градилиште.

- Позвао сам лично грађане да дођу данас у 10.00 часова у Скупштину града, како би заједно са инвеститором коначно решили озбиљан проблем - каже за наш лист градски урбаниста Марко Стојчић.

- Град се све време трудио да води праведне преговоре којима би обе стране биле задовољне. Апсолутно верујем да ће договор бити постигнут. После труда који смо уложили у ове преговоре, коначно ће све бити решено.

Протести и свакодневна дежурања почели су још почетком јуна, чим су прве машине ушле на градилиште. Станари су од инвеститора захтевали да се уместо осам граде четири спрата или да се градња што пре обустави. Он на то није пристао, већ је покушавао да настави градњу. Првих неколико састанака у Скупштини града није уродило плодом, а сви се надају да ће данашњи бити и последњи.

НОВА ПАРЦЕЛА И НОВАЦ

ОНО што је раније Град понудио инвеститору јесте да га обештети за новац који је уложио у локацијуу Булевару Милутина Миланковића 162. Такође, понуђен је исти број квадрата на некој другој локацији. Како су из фирме "Дурст" пре десетак дана рекли за наш лист, спремни су да наставе преговоре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)