ИНВЕСТИТОРА "ШТИТИ" СУД: У Ђорђа Кратовца страхују да их не задеси урушавање као на Врачару

М. СТАНОЈКОВИЋ

24. 07. 2021. у 07:52

СТАНАРИ Улице Ђорђа Кратовца на Лекином брду страхују да би могао да их задеси сценарио из Видовданске улице на Врачар узбог отворених темељних јама на броју 22. Рушење нелегалне надоградње у њиховој улици било је заказано, па стопирано. А фасада објекта до броја 22 је попуцала приликом копања темељне јаме, а темељи и ограда остали су отворени и необезбеђени.

ИНВЕСТИТОРА ШТИТИ СУД: У Ђорђа Кратовца страхују да их не задеси урушавање као на Врачару

Фасада објекта је оштећена приликом ископа

Како за "Новости" објашњава Бојана Дикић, која живи у кући поред необезбеђеног градилишта, брине се за безебедност свог дома, јер се рушење одуговлачи, а њена кућа је напукла.

- Инвеститор није обезбедио земљану јаму и рађена је само испуна од шљака-блокова - каже Дикић. - Темљи су препуштени климатским условима. Нажалост, потребни су догађаји, попут недавног у Видовданској, да нас подсете да смо препуштени неукости и бахатости инвеститора.

Покушај рушења био је 13. априла, али један од извођача радова попео се на врх недовршене вишеспратнице и претњом да ће скочити, осујетио рушење. У међувремену, Други основни суд у Београду донео је меру којом градској инспекцији забрањује рушење док се не одлучи о захтеву о озакоњењу који је инвеститор поднео Секретаријату за легализацију. Градско првобранилаштво након тога доставило је жалбу на наведено решење Другог основног суда, па је ова мера оборена пред вишим судом.

Према речима надлежних у Секретаријату за инспекцијске послове, до окончања поступка озакоњења, они не могу да приступе уклањању нелегално изведених радова.

Фасада објекта је оштећена приликом ископа

- Решењем од 4. фебруара, наређено је рушњење - кажу у надлежном секретаријату за "Новости". - Заказано је за 14. април, а услед привременог онемогућавања на терену, претњи да ће лице скочити, одложено је за 20. април. Дан пре заказаног рушења, 19. априла нам је достављено решење о обезбеђењу Другог основног суда, којим се привремено забрањује рушење. А 20. априла достављено је и решење Управног суда којим се одлаже извршење решења о уклањању које је донео грађевински инспектор. Такође, и ово решење Управног суда је донето јер је инвеститор приложио уверење Секретаријата за послове озакоњење.

НАДЗИДАО МИМО ДОЗВОЛЕ

КАКО су "Новости" раније објавиле, инвеститор је, не марећи за прописе, инспекцију, а ни за прве суседе, озидао објекат са приземљем, четири спрата и "повученим" спратом. Инвеститор се раширио по читавом плацу, па се грађевина прилепила уз ограду суседне куће. Иако је првобитно добио дозволу за градњу, у једном тренутку, наставио је да зида мимо прописа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)