OBNOVA "BEOBANKE" NA LETO? Zdanje u Brankovoj na Zelenom Vencu dobilo novog vlasnika

S. V.

24. 05. 2021. u 10:06

REKONSTRUKCIJA nekadašnje zgrade "Beobanke" na Zelenom vencu mogla bi da počne već na leto.

ОБНОВА БЕОБАНКЕ НА ЛЕТО? Здање у Бранковој на Зеленом Венцу добило новог власника

Foto N. Fifić

U toku je pribavljanje građevinske dozvole i potrebnih odobrenja, a ovo zdanje odnedavno je dobilo novog vlasnika. Projekat prethodnog vlasnika - kompanije Stattwerk, otišao je u prošlost, a ruiniranu višespratnicu kupila je novosadska firma Astoria Properties.

S obzirom na to da je ova zgrada na Zelenom vencu, koja već godinama čeka rešenje, pod zaštitom, čekaju se potrebna dokumenta kako bi majstori postavili skele i počeli sa obnovom.

Kako se navodi iz vlasničke kompanije Astoria Properties, obnova objekta biće izvedena u postojećim gabaritima, a ukupna površina zdanja u Brankovoj ulici je oko 10.000 kvadrata.

Višespratnica ima glavnu kulu koja se sastoji od suterena, prizemlja, 13 spratova, te aneksa ka Brankovoj ulici koji obuhvata podrum, prizemlje i pet nivoa.

NIŠTA OD ZELENIH SPRATOVA

PRETHODNI vlasnik, kompanija Stattwerk uradila je projekat rekonstrukcije prema kojem je ova zgrada trebalo da bude prvi soliter sa zelenim fasadama na 2.737 kvadrata. Osim vertikalnih zelenih fasadnih sistema, bilo je predviđeno dodatno zelenilo u vidu saksijskih biljaka, kao i potpuno zeleni krovovi. Međutim, taj projekat ostao je samo na papiru.

Kada svi radovi budu završeni, planirano je da obnovljena zgrada ima primarno poslovnu namenu, sa svim pratećim funkcijama i mogućnošću komercijalnog prizemlja. Na odluku o kupovini ovog zdanja, uticale su dobra pozicija, odlična povezanost sa saobraćajnicama, vidljivost objekta, kao i pogled na Beograd koji se pruža iznutra.

PROJEKAT Budući izgled zgrade, Foto Beobuild

Treća arhitektonska celina ovog kompleksa, koja gleda ka Ulici carice Milice, nije u istom vlasništvu, te neće biti obuhvaćena projektom rekonstrukcije. S obzirom na to da ne postoji poseban parking prostor kao ni mogućnost za podzemnu garažu, još nije poznato na koji način i kada će biti rešen problem za ostavljanje automobila.

Ovu zgradu u Brankovoj ulici izgradio je "Energoprojekt" 1960. godine, za potrebe firme, po projektu arhitekte Milice Štetić. Međutim, početkom osamdesetih, "Energoprojekt" se preselio u Bulevar Mihajla Pupina, a zdanje na Zelenom vencu uzela je Beobanka. Dve decenije kasnije, otišla je u stečaj. Posle toga, zdanje je samo propadalo i više puta prodavano. Međutim, još niko sa reči nije prešao na delo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KRUG OKO SLONARE TRČI 150 MALIŠANA: U zoološkom vrtu na Kalemegdanu u subotu još jedan dečji maraton