KRAJ RADOVA U SKADARLIJI: Finese na poslednjoj, trećoj fazi rekonstrukcije boemske četvrti biće konačno završene do večeras

Š. Marović

29. 04. 2021. u 07:52

POSLEDNjA faza rekonstrukcije Skadarske ulice posle skoro tri godine danas se završava, tako da će boemska četvrt za praznike goste dočekati obnovljena.

КРАЈ РАДОВА У СКАДАРЛИЈИ: Финесе на последњој, трећој фази реконструкције боемске четврти биће коначно завршене до вечерас

Foto N. Skenderija

Kako je i najavljeno u februaru, neimari su tri meseca radili na postavci kaldrme, jednog od najbitnijih obeležja autentičnosti "boemske četvrti".

Reporteri "Novosti" su se juče u Skadarskoj uverili da neimari nekoliko javnih preduzeća rade na poslednjim finesama tako što fuguju kamenu kaldrmu, peru čuvenu pešačku štraftu, i uređuju zidove oko česme. Gradilište je u ovoj poslednjoj fazi vrvelo od radnika i mehanizacije.

Foto N. Skenderija

- Uspeli smo da ispunimo obećanje dato u februaru da će treća faza rekonstrukcije Skadarske ulice, na potezu od česme do restorana "Tri šešira", biti završena do 1. maja - istakao je za "Novosti" gradski urbanista Marko Stojčić.

- Izvršili smo veliki pritisak na izvođače radova kako bi posetioci mogli nesmetano da se kreću što pre, a ugostitelji postave bašte restorana. Sitne finese biće odrađene danas, a večeras će Skadarlija biti predata Beograđanima i gostima prestonice na korišćenje.

JOŠ GOSPODAR JEVREMOVA

KAKO bi se zaokružila rekonstrukcija ulica koje gravitiraju ka Skadarliji, potrebno je da se završi posao u Gospodar Jevremovoj ulici, od Francuske do Skadarske. Time će se zaokružiti uređenje svih okolnih ulica, pošto su ranije novo ruho dobile Zetska, Emilijana Josimovića, Simina i Strahinjića bana.

Rekonstrukcija je zahtevala uređenje 3.200 kvadrata prostora, pa su u tu svrhu sređeni kaldrma i trotoari. Zamenjene su sve podzemne instalacije, demontirana su i 24 stuba javne rasvete, a na njihovom mestu sada se nalazi moderan sistem dekorativnog osvetljenja.

Skadarlija je postala bogatija za 30 stabala lipe, koje će oplemeniti čitav prostor.

- Moram posebno da se zahvalim i pohvalim gradska preduzeća jer su u predviđenom roku uspela da završe sve poslove i to je dokaz koliko su efikasni - kaže Stojčić.

- Ugostitelji još nisu postavili bašte, ali će morati da poštuju pravila koja važe za Skadarsku ulicu.

FINIŠ Izvođači radova ispunili su zadate rokove, Foto N. Skenderija

To podrazumeva i postavljanje nadstrešnica, u skladu sa katalogom urbanog mobilijara. Biće strogo zabranjeno zatvaranje bočnih stranica, zastakljivanje bašta, kao i podizanje nekih krovnih konstrukcija.

Uređenje čuvene četvrti počelo je u julu 2017. godine, kada je završena Skadarlijska česma, dok je kaldrma neimare dočekala 16. oktobra iste godine. Gradski oci su kao rok za završetak isticali proleće 2018, što je prolongirano bezbroj puta, pa je rekonstrukcija turističkog simbola prestonice posle tri i po godine konačno privedena kraju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata