VOŽNJA U BELOM: Na sledećoj sednici Skupštine grada biće doneta izmena odluke o javnom prevozu

S. B. M.

24. 04. 2021. u 12:22

SVA taksi vozila, kao što su "Novosti" već najavljivale, ubuduće će biti bele boje. Gradsko veće usvojilo je Odluku o izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu, kojom se predviđa da sva taksi vozila koja rade na teritoriji grada Beograda budu u obaveznoj beloj boji.

ВОЖЊА У БЕЛОМ: На следећој седници Скупштине града биће донета измена одлуке о јавном превозу

Foto K. Mihajlović

Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, o ovoj odluci odbornici će se izjasniti na sednici koja će biti održana 29. aprila.

- Izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu predviđeno je da rok za usklađivanje boje vozila bude tri godine od dana stupanja na snagu ove odluke. Prelazni period od godinu dana važiće za taksi prevoznike koji vozila budu nabavljali iz sopstvenih sredstava, od trenutka važenja ove odluke. Vozila koja taksi prevoznici nabavljaju putem subvencije Vlade Republike Srbije moraju odmah da budu bele boje. Želimo da beogradski taksisti imaju dobre automobile, da građanima pružaju najbolju uslugu i da posao taksiste postane cenjeno zanimanje - rekao je Vesić i dodao da je ovo prvi korak ka uređenju obe oblasti u skladu sa najboljim evropskim iskustvima.

Podsećamo, prošle godine završena je studija "Planiranje i projektovanje sistema taksi prevoza putnika u Beogradu za period 2020-2024". Kao vlasnik tržišta taksi usluga, gradska uprava donela je odluku da se kroz sveobuhvatnu analizu taksi sistema, projektuju i stvore uslovi za dugoročna i kvalitetna rešenja za njegovo unapređenje, vodeći računa o održivosti postojećih taksi prevoznika.

SUBVENCIJA DRŽAVE

ZAHTEVE za dobijanje subvencija za nova vozila do februara je podnelo 2.300 taksista iz cele Srbije. Njih 600 je već dobilo sredstva, dok je samo njih 25 povuklo zahtev za dobijanje olakšica. Najviše onih koji su na ovaj način kupili nova vozila, vozi upravo beogradskim ulicama. Podsećamo, bespovratna pomoć države za ovu namenu iznosi 8.000 evra, a taksisti moraju da kupe vozilo čija cena ne sme biti niža od 13.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije