NA JEDNO MESTO DVA KANDIDATA: Veliko interesovanje osmaka za upis u Filološku gimnaziju

B. BORISAVLjEVIĆ

20. 04. 2021. u 07:40

UPIS u Filološku gimnaziju je i ove godine "rezervisan" samo za one najbolje.

НА ЈЕДНО МЕСТО ДВА КАНДИДАТА: Велико интересовање осмака за упис у Филолошку гимназију

Foto: Z. Jovanović

Za polaganje prijemnih ispita, koji su "zakazani" za 15. i 16. maj, prijavilo se duplo više kandidata od odobrenog broja đaka. Naime, za 188 slobodnih mesta propisanih upisnom kvotom, prijavilo se više od 360 malih maturanata.

Prema rečima Dragane Ćećez Iljukić, direktorke Filološke gimnazije, biće upisano sedam jezičkih odeljenja sa po 24 učenika, kao i druga generacija umetničkog odeljenja sa 20 đaka. Kako bi se budući gimnazijalci što bolje prirpemili za polaganje prijemnog ispita, škola je organizovala pripremnu nastavu koja se, zbog aktuelne epidemiološke situacije održava onlajn.

- U decembru smo već počeli sa časovima srpskog jezika, književnosti i stranih jezika - kaže Ćećez Iljukićeva. - Takođe, organizovali smo pripremnu nastavu i za učenike, koji žele da upišu specijalizovano odeljenje za scensku i audiovizuelnu umetnost. Tokom aprila i maja, svake srede, oni imaju onlajn konsultacije sa profesorima.

Iako je ovaj obrazovni profil otvoren tek prošle godine, interesovanje učenika je veliko. Tako su lane na jedno mesto konkurisala po četiri kandidata.

KALENDAR

MATURANTI će prijemni ispit iz srpskog jezika polagati 15. maja, a dan kasnije iz stranog, kada je provera znanja kandidata koji konkurišu za upis u umetničko odeljenje.

Preliminarni rezultati biće poznati 18. maja, a istog dana će đaci koji nisu zadovljni moći da podnesu prigovor. Konačne rezultate prijemnog ispita škola će objaviti 19. maja. Osim prijemnog, učenici koji konkurišu za upis u specijalizovana odeljenja, polažu i malu maturu.

- Prošle godine je otvorena grupa za norveški jezik, koja upisuje 12 učenika - navodi Ćećez Iljukićeva. - Osim jezika, učenici izučavaju norvešku kulturu i književnost, engleski kao drugi strani jezik, a fakultativno mogu već od prvog razreda da biraju i treći. Najveće interesovanje je, već tradicionalno, za engleski jezik, a slede kineski, japanski, španski. Malo je manje za francuski i ruski, ali se to menja iz godine u godinu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)