PERIFERIJA JOŠ ČEKA "INFOSTAN": Prigradske prestoničke opštine počele prikupljanje neophodnih dokumenata za pristup objedinjenoj naplati

J. DINČIĆ / G. NOVAKOVIĆ

23. 03. 2021. u 06:47

ODLUKA da na teritorijama prigradskih opština JKP "Infostan tehnologije" proširi svoj sistem objedinjene naplate komunalnih usluga usvojena je još krajem 2019. godine.

ПЕРИФЕРИЈА ЈОШ  ЧЕКА ИНФОСТАН: Приградске престоничке општине почеле прикупљање неопходних докумената за приступ обједињеној наплати

Foto P. Milošević

Iako su odbornici Skupštine grada pozitivno reagovali na ovaj predlog, realizacija se još čeka. Kako su nam potvrdili u ovom gradskom preduzeću, razgovori se intenzivno vode sa opštinama Mladenovac i Grocka poslednja dva meseca.

Najpre se čekalo formiranje opštinskih vlasti u novim sazivima, a onda je "prste umešala" pandemija virusa korona, koja je dodatno usporila ceo proces. Ipak, ni JKP "Infostan tehnologije", a ni prigradske opštine, ne odustaju od planova.

- Naše preduzeće intenzivno komunicira sa preostalim gradskim opštinama koje treba da se uključe u sistem objedinjene naplate, a navedeni razgovori su nastavljeni odmah nakon formiranja lokalnih samouprava u novom sazivu - rekli su nam u "Infostanu".

- Dosada je održan veliki broj sastanaka, na kojima se precizira model međusobne saradnje, na kojima se definišu detalji naplate komunalnih usluga.

Kako su nam rekli u preduzeću, tokom februara i marta održani su sastanci sa rukovodstvom Opštine Mladenovac i predstavnicima njihovog javnog komunalnog preduzeća, kao i sastanci sa preduzećima "Eko Grocka" i JP "Vodovod i kanalizacija Grocka".

BARAJEVO

OPŠTINA Barajevo jedna je od prvih prigradskih lokalnih samouprava, čije je preduzeće "10. oktobar" pristupilo saradnji sa "Infostanom". Ubrzo se objedinjenim komunalnim uslugama priključila i najmlađa gradska opština Surčin.

Ukolio se i druge opštine priključe, na jednoj uplatnici naći će se računi za grejanje, vodu i kanalizaciju, odnošenje smeća, održavanje grobalja.

O rokovima za realizaciju je nezahvalno govoriti, napominju u "Infostanu". Planirano je da se opštine Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Grocka i Sopot što pre je moguće priključe sistemu, čime će se ostvariti velika ušteda u poslovanju komunalnih preduzeća i povećati naplata komunalnih usluga.

Foto P. Milošević

Da bi se priključili objedinjenoj naplati komunalija, dokumentaciju su počele da prikupljaju nadležni u Mladenovcu i u Grockoj. Tako će se na računima za "Infostan" naći mesečni izdaci JKP "Mladenovac", JP "Vodovod i kanalizacija Grocka" i "Eko Grocka".

- Naše službe trenutno rade na prikupljanju potrebne dokumentacije kako bismo se priključili "Infostanu", kada se steknu uslovi za to - objašnjavaju nadležni u Opštini Mladenovac.

- Ako ovaj sistem ne zaživi kod nas, nemamo u planu formiranje samostalnog preduzeća za objedinjenu naplatu u lokalu.

Inače, širenje sistema objedinjene naplate na sve beogradske opštine višestruko će povećati efikasnost naplate i omogućiti bolju bazu podataka korisnika komunalnih usluga, uveravaju u JKP "Infostan tehnologije".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega