PRONAĐEN IZNEMOGAO ORAO KRSTAŠ: Lovci našli zaštićenu pticu, sumnja se da je otrovana! (FOTO)

Lj.P.

31. 12. 2020. u 15:51

NA njivama između naselja Prigrevica i Stapar kod Sombora, 30. decembra lovci su pronašli iznemoglog orla krstaša.

ПРОНАЂЕН ИЗНЕМОГАО ОРАО КРСТАШ: Ловци нашли заштићену птицу, сумња се да је отрована! (ФОТО)

Foto: PZZP

Odmah je obavešten Nenad Spremo, člaa Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji je odmah informisao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Iz Zavoda su istog dana preuzeli pticu i transportovali je u Prihvatilište ZOO vrta na Paliću.

Zbog osnovane sumnje da je reč o trovanju, kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, orlu je pružena odgovarajuća terapija, a zatim je smešten u volijeru. Na osnovu prstena na nozi utvrđeno je da je reč o mladoj ptici koja se ove godine izlegla u Slovačkoj.

- Već danas orao je bolje, pridigao se i uspravio glavu – navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. – Nadamo se da će oporavak nastaviti u dobrom pravcu i da će uskoro ova ptica biti vraćena u prirodu.

Trovanje ptica grabljivica kako upozoravaju u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, je ozbiljan i kontinuiran faktor ugrožavanja prirode i životne sredine protiv kojeg se ova ustanova bori na brojne načine.

Foto: PZZP

- Orao krstaš je jedna od najređih i najugroženijih vrsta ptica u Srbiji, sa samo tri poznata gnezdeća para – ističu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)