POLEN DRVEĆA POČEO DA GUŠI: Biljke već uveliko cvetaju

A. VOJINOVIĆ

13. 03. 2021. u 17:46

TEMPERATURE poslednjih nekoliko dana ne pokazuju da nam se proleće bliži, ali procvetali pupoljci na drveću širom grada govore drugačije i najavljuju lepo vreme, ali i novu sezonu alergija.

ПОЛЕН ДРВЕЋА ПОЧЕО ДА ГУШИ: Биљке већ увелико цветају

Foto Z. Jovanović

Građani koji svake godine muku muče sa alergenim polenom ovaj period godine dočekuju sa zebnjom, a kako kažu nadležni, polen drveća je uveliko krenuo da se širi prestoničkim vazduhom i da "guši" građane.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, trenutno cvetaju različite vrste drveća - tisa, čempres, koji su nešto malo preko granice normale, zatim, javor, vrba, brest, leska...

- Drveće uveliko cveta, ali ono inače nema toliko veliki alergeni potencijal. Međutim, polen breze je ipak najjači alergen za koji očekujemo da će krenuti da cveta u narednih nekoliko dana - kaže, za "Novosti", Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

- Koncentracija ovog polena je najzastupljenija u martu i početkom aprila. Zato mi uvek upozoravamo ljude koji imaju alergiju na polen breze da se na vreme pripreme i uzmu propisanu terapiju.

ALERGIJA NIJE KOVID

KAD građanima procurim nos i osete peckanje u grlu, odmah pomisle da je u pitanju korona. Međutim, glavna razlika između alergije na polen i kovida 19 jeste što kod alergija nema visoke temperature, ističu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema rečima naše sagovornice, niske temperature vazduha umeju da uspore cvetanje drveća, pa alergični lakše dišu. Ali sa porastom dnevnih temperatura, naročito jutarnjih količina polena se povećava.

- Vrednosti polena su ujutru najviše. Tada je preporuka za alergične da ukoliko mogu, u to vreme ne izlaze napolje - navodi Mirjana.

- Osim toga, posle boravka na otvorenom treba da promene garderobu, da ne suše veš napolju, da pretežno budu u klimatizovanim prostorijama i da redovno uzimaju terapiju.

Podaci o koncentraciji alergenog polena u vazduhu nalaze se na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, a merenja su počela prvih dana februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna