ARHEOLOZI KRAJEM MAJA U VASINOJ: Traganje za ostacima antičkog Singidunuma na Studentskom trgu

M. STANOJKOVIĆ

12. 02. 2021. u 14:15

ARHEOLOŠKA iskopavanja antičkog Singidunuma u Vasinoj ulici trebalo bi da počnu na proleće, najverovatnije u drugoj polovini maja.

АРХЕОЛОЗИ КРАЈЕМ МАЈА У ВАСИНОЈ: Трагање за остацима античког Сингидунума на Студентском тргу

Foto Z. Jovanović

Kako je najavio gradski urbanista Marko Stojčić, postupak za ove radove je završen, te se očekuje početak istraživanja. Vrednost radova je oko 41,5 miliona dinara.

Posao je poveren stručnjacima Arheološkog instituta, koji se pripremaju za početak radova, a trenutno se rade i mala pomeranja kontaktne mreže.

Radovima će biti obuhvaćen arheološki iskop na površini od oko 3.000 kvadrata, naučna obrada i analiza arheoloških nalaza i pokrivanje arhitektonskih ostataka nakon okončanih arheoloških istraživanja.

SREĐUJU I KAPIJU STUDENTSKOG PARKA

U SKLOPU velikog parternog uređenja Studentskog trga sa arheološkim istraživanjima, novo ruho dobiće i devastirana kapija koja obgrljuje Akademski park. Zbog njenog veoma lošeg stanja, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, sa arhitektama Ljiljanom Kontom i Radetom Mrlješem na čelu, uradio je novi projekat ograde Akademskog parka sa statičkom sanacijom i restauracijom, koji se razlikuje od onog iz 1989. godine.

Kako je predviđeno tenderom, arheološke iskopi će biti pozicionirani na Studentskom trgu ispred zgrada od broja 1 do 13 i na mestu okretnica trolejbusa u maksimalnoj dužini od 120 metara, imajući u vidu postojeće instalacije. Tokom trajanja radova biće obezbeđeno nesmetano odvijanje gradskog saobraćaja u krajnjem delu trga prema Vasinoj ulici.

Foto Z. Jovanović

- Ideja je da se na proleće počne sa iskopavanjem - kaže Stojčić za "Novosti".

- Radiće se male korekcije ka Trgu, nekoliko desetina metara će biti pomerena trolejbuska mreža.

Onda sledi prilagođavnje projekta.

U zavisnosti od toga kako budu napredovali radovi i da li će biti pronađeno ono što očekujemo, zavisiće i dalji koraci. Ostatke koje eventualno pronađemo, konzerviraćemo i prikazati javnosti.

POSAO U CARA DUŠANA PRI KRAJU

KOLOVOZ u Ulici cara Dušana je u potpunosti završen, kao i kontaktna tramvajska mreža. Ostalo je da se popločaju trotoari i mislim da bi za pedesetak dana sve trebalo da bude gotovo - rekao je Marko Stojčić.

On je istakao da ljudi koji tamo žive znaju šta se sve nalazi ispod asfalta i koliko je veliki posao odrađen.

- Suština je da obnovljene ulice i javne površine budu decenijama na raspolaganju, a ne nekoliko godina ili kraći period - ocenio je Stojčić.

Probne vožnje tramvajem najavljene su za 19. februar, a nadležni veruju da će linije 2, 5 i 10 biti vraćene na staru trasu krajem meseca.  S. B. M.

Od otkrića arheologa, zavisi projekat uređenja pešačke zone od Vasine do Uzun Mirkove.

Ukoliko budu pronađeni artefakti, istorijsko nasleđe će postati turistička atrakcija, a ukoliko iskopavanja ne otkriju istorijske slojeve, na prostoru Studentskog trga započeće izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking-mesta u tri podzemna nivoa.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)