PROZIVKA NEUREDNIH U MIRIJEVU: Bruka i sramota - ostavljaju otpad gde stignu, smeće bacaju i kroz prozor!

S. Vidačković

30. 01. 2021. u 15:25

KESE sa smećem, kartonske kutije, pokvareni kućni aparati, stare stolice, fotelje, pa čak i rasklopljeni kauči, deo su slike koja se može videti na više mesta u zvezdarskom naselju Mirijevo.

ПРОЗИВКА  НЕУРЕДНИХ  У МИРИЈЕВУ: Брука и срамота - остављају отпад где стигну, смеће бацају и кроз прозор!

Foto privatna arhiva

Nesavesni pojedinci iz ovog dela Beograda ne samo da odlažu đubre na mesta koja za to nisu predviđena, već su toliko bahati da vrećice sa ostacima hrane, opušcima, praznim ambalažama soka ili jogurta bacaju kroz prozor ispred zgrade!

Fotografije ovakvih "dekoracija" iz ulica Ljubiše Miodragovića i Grge Jankesa u Mirijevu, kao dokazi bahatog ponašanja pojedinaca, danima su kružile društvenim mrežama. Takođe, staza koja spaja ulice Matice Srpske i Ulofa Palmea u ovom delu Zvezdare zatrpana je smećem. Kako bi prekratili put koji vodi od Ulice Matice Srpske do pijace i supermarketa, Mirijevci koriste popločanu, ali zapuštenu stazu na uzbrdici.

POŠTOVANjE KUĆNOG REDA

PREMA Odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda propisano da je zabranjeno kroz prozore, vrata, balkone i lođe bacati bilo kakve predmete, kućno smeće, ostatke hrane, prosipati vodu, tresti posteljinu, stolnjake, krpe i druge slične predmete. Za postupanje suprotno navedenoj odredbi propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, za fizičko lice, odnosno stanara zgrade.

Iako se na zadnjem ulazu u pijacu nalaze tri kontejnera, koje komunalci redovno prazne, to nije omelo nesavesne da prečicu zatrpaju đubretom.

Foto privatna arhiva

- Ne samo što ružno izgleda, to đubre često dosta smrdi - požalila nam se sugrađanka Mirka K. iz Mirijeva.

I u blizini OŠ "Despot Stefan", nekoliko puta je primećen kombi sa šabačkim registracijama, kako izbacuje više gajbi, crnih vreća sa starom odećom i drvenih komoda. Kako nam je rečeno iz gradskog Sekretarijata za poslove komunalne milicije, od početka godine u Mirijevu je bilo 145 intervencija, od čega se pet odnosilo na prljanje javne površine.

 Prepuni mirijevski kontejneri, Foto privatna arhiva

- Od tih pet postupanja, tri su bila po prijavama sugrađana - kažu, za "Novosti" u Gradskoj upravi. - Tokom ovih intervencija, izdata su dva prekršajna naloga, a u jednom slučaju urađeno je prosleđivanje drugom nadležnom organu, odnosno Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Odluka o održavanju čistoće jasno propisuje novčane kazne od 50.000 za pravno i 10.000 dinara za odgovornu osobu ako kućno đubre ne iznosi u kontejnere ili u plastičim kesama. Takođe, novačana kazna sledi ukoliko se vrećice sa smećem ostavljaju na mesta koja nisu za to predviđena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)