KAFA UZ "MALU NOĆNU MUZIKU": Druženje za divljenje u Bulevaru Despota Stefana 68B

M. STANOJKOVIĆ

06. 01. 2021. u 07:40

UMESTO galame komšija zbog svađe, neizbačenog smeća, nezaključanih ulaznih vrata, tekućeg održavanja, sitnih i krupnih popravki, bučne muzike, odavde dopire davno otuđenjeno komšijsko čavrljanje, a zvuk Mocartove "Male noćne muzike" klizi hodnicima i liftom.

КАФА УЗ МАЛУ  НОЋНУ МУЗИКУ: Дружење за дивљење у Булевару Деспота Стефана 68Б

Foto N. Skenderija

Višespratnca pod čijim krovom su se skućili solidarnost, humanost i komšijska sloga "stanuje" na adresi Bulevar despota Stefana 68b na Paliluli.

Više od 400 stanara u složnom domu trudi se da komšijski kapital, odavno obezvređen, ponovo vrati na velika vrata. Iz ove zgrade retko se ko seli, jer se ovakav komšiluk retko gde može naći. Iako je teško da se različite naravi usklade i pronađe zajednički jezik u tako velikoj stambenoj zajednici, ovi stanari dokaz su da je tako nešto moguće. A njihova upravnica Biljana Vukosavljević primer da upravnici nisu tu samo da uzimaju pare, nego da okupe pojedince koji će raditi u interesu cele zgrade.

Upravnica Biljana Vukosavljević, Foto N. Skenderija

- Uvek se pitamo šta drugi mogu da učine za nas, a glavno pitanje je šta mi možemo da učinimo za druge - počinje priču za "Novosti" Vukosavljevićeva.

- To je misija naše zgrade. Trudimo se da stalno organizujemo neke akcije, što za stanare, što humanitarne akcije za druge. Nedavno smo za četiri sata prikupili 155.000 dinara za našeg komšiju. Za naše akcije smo jedne godine dobili nagradu "Novosti" za najplemenitiji podvig. Sređujemo zgradu, pa smo više puta dobijali nagradu za najsređeniji ulaz. Neka probaju i drugi, nije teško živeti u ovakvoj zgradi.

POSTAVKA SLIKA

UPRAVNICA Biljana Vukosavljević sprema i postavku u hodniku zgrade. Tako da će hol krasiti i retrospektiva umetničkih dela najznačajnijih srpskih slikara. Ova zgrada ima i svoju biblioteku, u kojoj stanari mogu da se osame i čitaju, ali i da pozajme ili ostave knjigu za susede. Tokom letnjih meseci, ali i sportskih prvenstava, na krovu zgrade imaju instaliran projektor za filmove ili praćenje utakmica. Uz kokice i zajedničko navijanje.

Ova zgrada stara je više od 40 godina i ima probleme kao i svaka zgrada te starosti. Ipak, uspevaju da im u svakom trenutku rade sva četiri lifta i prateće kvarove rešavaju uz osmeh, a ne zamerke. I glasna muzika iz obližnjih lokala, ne zaobilazi ni njih. A zbog pravovremenog reagovanja policijske patrole sa Palilule, u znak zahvalnosti, jednom su ispekli i odneli im punu kutiju krofni. Rođenje novog komšije proslavaljaju skupa, a dobrodošlicu mu obavezno požele i na "fejsbuku" gde na svojoj stranici dele obaveštenja.

I tokom vanrednog stanja pokazali su slogu, pa su na smenu čistili detaljno svaki sprat, ulaz. Tokom policijskog časa, stavili se i u ulogu radnika "Čistoće" pa su obilazili stanove i kupili kese sa smećem, a potom liftom umesto "đubretarcem" prevozili do kontejnera u dvorištu zgrade.

UREDNO Ulaz čist i ukrašen, Foto N. Skenderija

Poslednja u nizu akcija koja ih izdvaja je ta što su filharmoniju preselili u svoj ulaz.

- Videla sam akciju Beogradske filharmonije "Muzika svuda", pa sam došla na ideju da se i mi priključimo - objašnjava upravnica. - Komšije su divno reagovale, prija im ova muzika, čak i onima koji slušaju drugačije žanrove. Mnogi mi kažu da puste da im promakne lift, samo da odslušaju još malo. A poštar nam svraća čak i kada nema pošiljke za nas. Kaže, popravi mu raspoloženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)