KAFANA " KOD SEDAM ŠVABA": Kako je Beograd zapamtio sedam Nemaca koji su gradili bolnicu (FOTO)

Zoran NIKOLIĆ

19. 12. 2020. u 14:30

MEĐU boemima koji su krasili nekadašnji Beograd isticao se interesantan talenat da osmisle neobična imena za varoške bircuze. Među njima bila je i kafana "Kod sedam Švaba", čijem imenu je, navodno, kumovao lično Đura Jakišić.

КАФАНА  КОД СЕДАМ ШВАБА: Како је Београд запамтио седам Немаца који су градили болницу (ФОТО)

Foto arhiva

Za naše, današnje pojmove, bila je to neugledna građevina koja bi do sada uveliko bila zaboravljena, da je nije zabeležio legendarni slikar i ilustrator Luka Mladenović. Prizemno zdanje nalazilo se na uglu Hilandarske i Vidinske ulice.

Urbana legenda kaže kako je među zidarima gradske bolnice, koja je nicala u blizini, bilo angažovano nekoliko vrsnih građevinaca koji su bili Nemci. Među ostalim, brojnim radnicima isticala su se njih sedmorica koji su se i hranili u ovoj kafani.

Navodno je Đura Jakšić bio jedan od posetilaca ovog svratišta, a njegova sklonost zaduživanju nije bila tajna. Legenda dalje pripoveda kako je lično Jakšić kumovao nazivu ove kafane. Bio je to način da se oslobodi dugova koje je u njoj napravio.

 

Foto arhiva

 

 

Kafana "Kod sedam Švaba" napravljena je sredinom 19.veka, a "poživela" je stotinak godina, jer je srušena sredinom dvadesetog. Ostao je spomen na neobičan naziv bircuza, baš kao i Mladenovićeva ilustracija koja podseća na tadašnju boemiju Beograda.

SNIMAK IZ 1935.

Na fotografiji snimljenoj oko 1935. godine ovekovečena je kafana "Kod sedam Švaba" na kojoj se vidi i zgrada Gradske bolnice. Snimak potvrđuje delove ove priče jer je izvesno da su nemački građevinci svraćali u najbližu kafanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili