VEĆ POSTAVLJAJU NOVE SEMAFORE: Od nedelje nova signalizacija na frekventnoj raskrsnici Makedonske i Dečanske ulice

J. DINČIĆ

12. 12. 2020. u 15:04

NA raskrsnici Makedonske i Dečanske ulice juče je počelo postavljanje novih semafora, koji će pešacima omogućiti da prelaze saobraćajnicu u svim pravcima.

ВЕЋ ПОСТАВЉАЈУ  НОВЕ СЕМАФОРЕ: Од недеље нова сигнализација на фреквентној раскрсници Македонске и Дечанске улице

Foto M. Anđela

Nova signalizacija počeće da radi od nedelje, do kada će biti iscrtane i nove zebre, preko kojih će pešaci raskrsnicu moći da prelaze dijagonalno i pravolinijski, dok vozila stoje na crvenom svetlu iz sva četiri pravca.

UGOVOR

U SEPTEMBRU prošle godine Grad je potpisao ugovor sa "Simensom" vredan 2,8 milijardi dinara za uvođenje adaptibilnog sistema za upravljanje saobraćajem. Planirano je da semaforski uređaji budu zamenjeni na 322 lokacije, od 650, koliko ih ima u gradu, a pomoću najsavremenijeg softvera upravljaće se semaforima u zavisnosti od potreba, odnosno priliva saobraćaja.

Tokom jučerašnjeg dana radnici su razvlačili struju za nove semafore, a saobraćajci su regulisali protok vozila kako se ne bi stvarale gužve u ovom delu grada, jer su postojeći semafoori bili isključeni. Kako je ranije najavljeno, novopostavljeni sistem imaće ciklus koji će trajati 120 sekundi, što znači da će pešaci imati 30 sekundi da pređu ulicu, dok je ostatak rezervisan za motorni saobraćaj.

PROMENA Budući izgled raskrsnice, Foto Beoinfo

- Novim rešenjem, vozila će od semafora u Skadarskoj, kada dobiju zeleno svetlo, u tom talasu stizati do Terazijskog tunela - objasio je Goran Vesić zamenik gradonačelnika, prilikom predstavljanja nove pešačke faze. - Kako bi se ovo postiglo, proširena je desna saobraćajna traka za skretanje ka Terazijskom tunelu u Dečanskoj ulici.

Radovi su podrazumevali i ukidanje pešačkih prelaza na uglu Braće Jugovića i Bulevara despota Stefana, semaforizovan je pešački prelaz kod Skadarske ulice i postavljena je zaštitna ograda u ovom delu grada. Takođe, kada novi režim prelaska ulice bude stupio na snagu, nadležni apeluju na građane da ne pretrčavaju ulicu pri crvenom svetlu na ovoj raskrsnici, već da sačekaju zeleno svetlo za pešake. Takođe, zeleno za vozila će se paliti naizmenično, dok će za pešake tada na svim pravcima biti crveno.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni