"DELTA" KUPUJE SAVA CENTAR? Jedina ponuda za kupovinu najveće prestoničke kongresne dvorane obelodanjena, licitacija u ponedeljak 9. novembra

M. S.

07. 11. 2020. u 12:47

ROK da se zainteresovani kupci prijave za kupovinu Sava centra istekao je juče. Za razliku od poslednjeg kruga, ovog puta u poslednji čas, svoju ponudu poslala je kompanija "Delta holding", koja je u poslednjih nekoliko navrata jedina bila zainteresovana za ovu kongresnu dvoranu.

ДЕЛТА КУПУЈЕ САВА ЦЕНТАР? Једина понуда за куповину највеће престоничке конгресне дворане обелодањена, лицитација у понедељак 9. новембра

Foto K. Mihajlović

Da li je još neko poželeo da uloži u oronuli centar, biće poznato u ponedeljak, kada je u Gradskoj upravi zakazano otvaranje pristiglih koverti i javno nadmetanje.

Kako navode u "Delti", potvrdili su spremnost da prihvate cenu od 17,5 miliona evra i obavezno ulaganje od 50 miliona evra, što je postavljeno kao uslov.

- Prema proceni stranih konsultanata koje je angažovala "Delta", investicija za renoviranje Sava centra biće veća od 60 miliona evra - navodi Živorad Vasić, viši potpredsednik "Delta holdinga". - Cena koju je tenderom predvideo Grad Beograd izuzetno je visoka i verujemo da je to razlog što se tokom celog postupka prodaje do sada nije javio nijedan zainteresovani investitor, izuzev naše kompanije. Smatramo da mali broj kompanija može da podnese tako visok nivo investicije i da "Delta" jeste među njima.

Ukoliko javna licitacija uspe, "Delta" planira da uloži u kompletno renoviranje. Zameniće zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje, uvođe kompletno novih multimedijalnih instalacija.

- Spremni smo da rekonstrukcijom zadržimo izgled i namenu, a da unutra stvorimo novi Centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rentakar agencije i usluge turističkih vodiča, odnosno sve ono što gost očekuje da dobije u jednom modernom kongresnom centru - kaže Vasić.

U prvom pokušaju da se otuđi Sava centar, cena je bila 27,5 miliona evra, da bi potom padala i stigla do 17,5 miliona evra. S obzirom na to da objekat uživa status prethodne zaštite, a u toku je postupak da postane kulturno dobro, budući investitor ne sme da promeni namenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)