HOTEL PORED KUĆE PAŠIĆA: Umesto starog zdanja iz 19. veka, u Francuskoj ulici - komercijalni objekat

M. STANOJKOVIĆ

29. 10. 2020. u 09:55

U NEPOSREDNOM susedstvu nekadašnje kuće Nikole Pašića, u Francuskoj ulici na broju 19, planirana je izgradnja garni hotela sa četiri zvezdice. Sadašnje zdanje, jednospratna kuća iz 19. veka sa potkrovljem, koja je ruinirana, a trenutno su se u njoj, prema nezvaničnim saznanjima, nastanili migranti, biće srušena, a zameniće je novi smeštajni objekat, uz Pašićevu kuću.

ХОТЕЛ ПОРЕД КУЋЕ ПАШИЋА: Уместо старог здања из 19. века, у Француској улици - комерцијални објекат

Foto M. Anđela

Kako se navodi u urbanističkom projektu, novi hotel prostiraće se na površini od 166 kvadrata. Predmetna katastarska parcela na kojoj se planira izgradnja novog objekta se nalazi u bloku između ulica Francuska, Gospodar Jevremova, Dositejeva i Simina.

- Najvredniji i najznačajniji objekat u neporednoj blizini su kuća Nikole Pašića u Francuskoj na broju 21 i kuća Stevana Mokranjca u Dostijevoj 16 - stoji u projektu. - Hotel će imati dve podzemne etaže, podrum, prizemlje, tri sprata i penthaus. Ukupno će biti 18 smeštajnih jedinica, sa po šest jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, sa po tri apartmana i porodičnih soba. U planu je izgradnja i šest parking-mesta.

Iako objekat na čijem mestu treba da bude podignuta građevina pripada istorijskom jezgru Beograda i planirano je očuvanje, zameniće ga drugi objekat, savremene arhitekture.

- Odlukom o utvrđivanju istorijskog jezgra Beograda predviđen je za očuvanje i nadziđivanje. Imajući u vidu činjenicu da je veoma lošeg stanja, te je nemoguće izvesti tehnički njegovo nadziđivanje, kao i specifičnost lokacije, planirana je izgradnja novog objekta uz poštovanje mere zaštite. Novi objekat će biti postavljen neposredno uz regulacionu liniju parcela spomenika kulture. Fasada je oblikovana u duhu gradske arhitekture, klasičnijeg stila sa opekom kao najzastupljenijim materijalom - predviđeno je projektom.

Kako su se uverili reporteri "Novosti", kuća iz 19. veka je urušena, a dvorište zatrpano starim nameštajem i stolarijom. Prema navodima komšija, zapuštenost i ovog objekta iskoristili su migranti.

- Ovde veliki problem prave migranti koji su se tu nastanili. Ušli su preko kapije i zaposeli potkrovlje. Nedavno je policija izašla po prijavi i privela petnaestoricu. Ipak, oni se ponovo vrate - kaže jedna od zaposlenih u obliženjem lokalu.

DOKUMENTACIJA NA JAVNI UVID

NOSILAC izrade urbanističkog projekta je arhitektonski studio "Arhiplus", a investitor "Auditor". Zainteresovani mogu da pogledaju dokumentaciju tokom javnog uvida od 30. oktobra do 6. novembra u zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)