AKADEMSKI PLATO OPET NA ČEKANJU: Ploče ispred Filozofskog fakulteta u lošem stanju, početak sanacije neizvestan

Anica Z. Klisurić

16. 10. 2020. u 10:26

PLATO ispred Filozofskog fakulteta godinama je u lošem stanju, a studenti i prolaznici svakodnevno "zapinju" i izvrću noge o napukle i odvaljene ploče, a u nekim rupama pojavila se i trava.

АКАДЕМСКИ ПЛАТО ОПЕТ НА ЧЕКАЊУ: Плоче испред Филозофског факултета у лошем стању, почетак санације неизвестан

Foto K. Mihajlović

Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove kažu da su u saradnji sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda započeli sprovođenje javne nabavke za arheološka istraživanja na području šire zone Knez Mihailove ulice, kojima je obuhvaćen i plato. To znači da će se uređenje ovog dela centra, pričekati.

Foto K. Mihajlović

Ovaj prostor je godinama zapušten, iako je mesto na kome studenti odmaraju na pauzama između predavanja, a veliki broj sugrađana šparta ka stanicama trola ili ka Knezu.

- Otkad sam upisala fakultet, plato izgleda užasno, iako mi boravimo tu dok čekamo predavanje ili smo na pauzi. Kada padne kiša, voda se uvuče ispod ploče, a kada zgazite na nju zapljusne vas. Nije retkost ni da oštetite cipele, posrnete, a pojedini su čak povređivali noge ili prste. Bilo bi lepo da ga napokon neko sredi, jer mnogo ljudi cirkuliše ovim delom - ipričala nam je Ana K. studentkinja Filozofskog fakulteta.

SPOMENICI NA PLATOU

IAKO predstavlja prolaz i krov podzemnih prostorija fakulteta, na platou se nalazi i spomenik posvećen Petru II Petroviću Njegošu. Tri potkovice ostavljene su tik uz zgradu Rektorata kao znak koji nas podeseća da su stari Rimljani nekada na ovom prostoru uživali u termama, tačnije javnim kupatilima.

Ova obrazovna ustanova godinama je slala dopise na adrese GO Stari grad i Gradskom sekretarijatu za saobraćaj, ali odgovor je uvek bio isti - "nismo nadležni".

Kako su nam sada rekli iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, u toku su prvi pomaci, koji nagoveštavaju da će se nešto promeniti.

- Nakon okončanja postupka javne nabavke, zaključiće se ugovor o arheološkim istraživanjima, a po uvođenju dobavljača u posao i dobijanju izveštaja o arheološkim istraživanjima sagledaće se mogućnosti za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Akademskog platoa - rekli su u Sekretarijatu.

Možda dosadašnja nebriga o platou potiče i od složene namene koju ima ova javna površina. Sa gornje strane predstavlja popločani prostor koji služi za pešačku komunikaciju između Knez Mihailove ulice i Studentskog trga, a sa donje strane jednim delom predstavlja krovnu konstrukciju podzemnih objekata Filozofskog fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)