BUCA ODLAZI, DECA TUGUJU: Slobodan Nenadović (63), omiljeni mladenovački vozač posebno najmlađih putnika, ide u penziju iz "Laste"

Suzana B. Milošević

06. 09. 2020. u 10:10

NAJOMILjENIJI mladenovački vozač Slobodan Nenadović, 10. septembra, pet dana pošto je proslavio svoj rođendan, koji je bio juče, odlazi u zasluženu penziju.

БУЦА ОДЛАЗИ, ДЕЦА ТУГУЈУ: Слободан Ненадовић (63), омиљени младеновачки возач посебно најмлађих путника, иде у пензију из Ласте

Novosti

Na gradskoj liniji 2, od Selters banje do Bataševa, bez deda Buce, kako ga zovu osnovci, ništa više neće biti isto.

Linija, koju ovaj šezdesettrogodišnji šofer SP "Lasta" kroz Mladenovac vozi već sedam godina, prolazi pored tri vrtića, dve osnovne škole, Gimnazije i Tehničke škole. Zato i ne čudi što ga sva deca znaju. Da je omiljen, govori i to da deca ne žele da ih roditelji voze u školu, već po kiši i snegu čekaju "dvojku" da bi videli Bucu.

- Sve školarce znam po imenu, u koju školu idu, kad su im rođendani. Koliko dugo vozim "dvojku", oni koje sam vozio u vrtić sada su osnovci, a neke devojke koje su bile srednjoškolke, sada su se poudale. Znam i koju ocenu kada dobiju, a poveravaju mi se i kad se zaljube, pa zajedno lečimo rane - priča kroz osmeh Nenadović i priznaje da među svom decom ima dvojicu miljenika.

Novosti

Deda Bucko, kako ga deca zovu, zna i ko šta trenira i kad je ko osvojio medalju. A sva dobijena odličja proslave se aplauzom punog autobusa pošto Slobodan javno objavi koje dete je i šta osvojilo. Dobar je i prijatelj, pa svoje male drugare brani i čuva.

- Jedan dečak požalio mi se da ga drug stalno maltretira. Kad mi je rekao ko je to, već sledeći dan sam tom klincu, koga dobro znam, jer često stoji pored moje kabine dok vozim, rekao da to nije lepo, da to ne radi. Nije me poslušao i nastavio je da maltretira tog druga. Onda sam mu kazao da neću s njim da se družim sve dok ne prestane da uznemirava to dete i da ne stoji više kod kabine nego da ide na kraj autobusa. Posle nekoliko dana, došao je da mi se izvini i rekao da više neće da dira druga. Tako je i bilo - prepričava ovaj šofer.

Dok vožnja traje Bucko rešava i ljubavne jade. Devojčica koja je bila četvrti razred mu se tako požalila da se zaljubila u prvaka. Kroz osmeh joj je rekao da ne žuri, da sačeka i da će i on porasti.

Novosti

KAO DEDA MRAZ UOČI PRAZNIKA

GODINAMA unazad, Slobodan u vreme novogodišnjih praznika oblači odelo Deda Mraza i tako šoferira. Suprugu, koja je u penziji, natera da pusti ček, pa džak napuni slatkišima koje deli svojim malim prijateljima. Jelku, koju postavi na kontrolnu tablu, ukrasi dečjim slikama i lampionima.

Nenadović je i pedagog bez premca, koji zna kako da motiviše školarce da poprave ocene.

- Rekao sam im odavno da svakome ko dobije peticu stajem ispred kuće. A deca su preponosna kada autobus stane pred njihovom kapijom, a komšije gledaju. A petica je petica, pa bila i iz muzičkog - iskren je Slobodan, koji pamti i da je jedan mališan od mame tražio da mu za rođendan napravi tortu u obliku Bucinog autobusa.

Obožavaju ga i roditelji dece koju prevozi svakog dana, jer mališanima uvek pozajmi novac za užinu ili školski časopis, ako su ga zaboravili u žurbi.

- Od kada sam počeo da se družim sa decom, počeo sam da pišem pesme. Mališani su mi bili inspiracija i svi stihovi namenjeni su njima. Do sada sam uz pomoć sindikata "Laste" i prijatelja, objavio tri knjige sa po 200 pesama. Većinu sam i poklonio osnovcima.

Želeo je Buca da poslednjeg radnog rana iznajmi autobus o svom trošku, pa da uz dozvolu roditelja pokupi decu i napravi žurku u vozilu. Ipak, pandemija virusa korona omela mu je planove. Jedva je čekao, kaže, da ih sve vidi, jer mesecima zbog zatvaranja škola nisu imali priliku da se druže. Ipak, u penziji mu neće biti dosadno. Kod kuće ga čekaju unuka Una, koja ide u peti razred i kojoj sva deca zavide jer joj je Buca deda, i unuk Vukašin, koji se rodio prošle nedelje.

RADI ŠEST DANA U NEDELjI

Slobodan je za volanom 19 godina, a pre toga je bio mehaničar u "Lasti". Gradsku liniju 2 u opštini Mladenovac vozi sedam godina. Njegov kolega i on voze šest dana u nedelji, a smene od 6 ujutru do 13 sati i od 13 do 20 časova. Obilazak od prve do poslednje stanice traje ceo sat, a Slobodan kaže da linija uvek kasni jer turažno vreme nije dobro odrađeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna