UPIS ĐAKA PRVAKA: U prestoničke škole kreće 16.391 đak, broj na nekim opštinama je iznenađujuć (TABELA)

B. BORISAVLjEVIĆ

sreda, 05. 08. 2020. u 18:00

УПИС ЂАКА ПРВАКА: У престоничке школе креће 16.391 ђак, број на неким општинама је изненађујућ (ТАБЕЛА)

Foto: "Novosti"

U BEOGRADSKE škole će od jeseni krenuti 16.391 prvak, što je 135 više nego lane.

 Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, najveća "gužva" biće u OŠ "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović, gde će u klupe sesti 285 malih đaka. Slede "Nikola Tesla" u Vinči sa 280 učenika i škole u Mirijevu "Pavle Savić" i "Despot Stefan Lazarević", u koje je upisano 238, odnosno 231 učenik.

Ove četiri osmoletke upisaće više sedmogodišnjaka nego sve škole na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu, Rakovici, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu...

Kada je, pre šest godina, otvorena OŠ "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović, imala je samo - 350 učenika. Nova školska godina u septembru počeće sa više od 1.500 đaka, najviše onih u mlađim razredima. Zbog smanjenja upisne kvote, OŠ "Pavle Savić" upisala je tri odeljenja manje.

Foto: "Novosti"

- Mirijevo se iz godine u godinu širi, pa je preko potrebna još jedna škola, čime bi se rešio problem preopterećenosti postojećih - kaže Milan Krstić, v. d. direktora OŠ "Pavle Savić". - Prilikom upisa, vodili smo računa da ne razdvajamo porodice, odnosno da upišemo braću i sestre naših đaka.

U odnosu na prošlu pojedine opštine beleže pad broja upisanih prvaka, a ima i onih koje se mogu pohvaliti punim učionicama. Najviše je povećan broj najmlađih đaka u Obrenovcu, sa 579 na 753, i Paliluli gde će u prvi razred krenuti 223 učenika više, ukupno - 1.785. Malo više prvaka beleži se i na Novom Beogradu, Voždovcu i Barajevu. Škole na Vračaru, Čukarici, Rakovici upisaće oko sto đaka manje, a "praznih" klupa biće i na Savskom vencu, Vračaru, Zvezdari, Grockoj, Sopotu.

Ove godine upis se, zbog pandemije virusom korona, odvijao elektronskim putem, a testiranja budućih đaka su trajala do polovine jula. Krajem avgusta biće oformljena odeljenja, a spiskove će škole objaviti neposredno pred početak školske godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Leštanac

05.08.2020. 18:57

Leštansku decu i roditelje opet izmanimulisao Gradski sekretar obrazovanja, vaterpolista Slavko Gak. Iako je škola u Leštanima trebala da bude gotova još prošle školeske godine, pa je odloženo za ovu školsku godinu- No, nažalost zgrada škole nije useljiva ni za ovu školsku godinu. A razlog je što je deo para za izgradnju ove škole vaterpolista dao za pripremu vaterpolo redprezentacije prošle godine. Ta informacija se može proveriti kod Blagojevića, koji je povukao pare koje smo dobili iz medjunarodnog fonda, jer je Gak promenio projekat, koji sada ne odgovara onom kad smo dobili donaciju. Ali on je zaslužni vaterpolista i može da dribla.

buki

05.08.2020. 22:23

U Obrenovcu je broj prvaka veći i zbog toga što su mnogi Romi naseljeni baš u našu opštinu. Nadam se da će taj broj ostati i za 8 godina kod upisa u Srednju školu, da neće mnogi odustati od školovanja.