OD HOTELA, DO RUINE: Ovde su gosti bili i fudbaleri Rome, a danas je oronuli 21. maj ničija briga

J. Gočanin

ponedeljak, 03. 08. 2020. u 20:30

ОД ХОТЕЛА, ДО РУИНЕ: Овде су гости били и фудбалери Роме, а данас је оронули 21. мај ничија брига

Foto M. Anđela

OD beogradskog hotela "21. maj DMB holding", koji je bio u sklopu čuvene vojne fabrike za proizvodnju motora za avione i helikoptere DMB, u Maričkoj ulici u Rakovici, ostao je samo prazan i oronuo objekat.

Od 2003. godine matična kompanija je bila u restrukturiranju, da bi 15. decembra 2015. doneli odluku o bankrotstvu i to je datum zatvaranja hotela. Razoreno stepenište vodi do ovog napuštenog i trajno zatvorenog objekta čija je fasada, išarana grafitima, zarasla u korov. Prozori su polomljeni, smeće je prekrilo površine oko zgrade, a iz hrpa otpada neretko izmile pacovi.

Ovaj objekat višegodišnji je problem žitelja ovog beogradskog naselja. Komšije se godinama zalažu da se ukloni i da se parcela korisnije iskoristi, ili pak samo da se uređuje i održava okolina objekta. Ipak, u tome još nisu uspeli.

- Poslednji gosti u hotelu bili su građani ugroženi od poplava 2014. godine. Nakon njihovog odlaska, objekat ostaje prazan i vremenom sve više propada - objašnjava meštanka Olja S. - U okolini se deca igraju, a osim što mogu da se povrede na delove stakla kojih ima svuda, mogu i da se zaraze od smeća. Osim toga, razbacani betonski blokovi iz kojih vire ekseri pretnja su i za mališane, ali i za sve ljude koji tuda prolaze. Prijavljivali smo nadležnima mnogo puta, ali ništa nismo dobili.

Foto M. Anđela

 

Kako za "Novosti" kažu u Opštini Rakovica, za održavanje parcele, na kojoj se nalazi hotel, odgovoran je vlasnik.

- Za uređenje i održavanje prostora oko samog hotela nadležan je vlasnik, dok je za odnošenje smeća u potezu gde su postavljeni kontejneri odgovorno JKP "Gradska čistoća", a za javne zelene površine JKP "Zelenilo Beograd". Opštini nisu upućivane nikakve prijave u vezi sa neuređenom površinom oko hotela - rekli su za "Novosti" u GO Rakovica.

FUDBALERI "ROME" BILI GOSTI

FABRIKA DMB je u svom sastavu imala fudbalski klub i ovaj hotel. Ostalo je zabeleženo da su fudbaleri Rome davne 1988. godine boravili u njemu, prilikom gostovanja u prestonici, uoči meča sa Partizanom, koji su crno-beli dobili sa 4:2. Pre toga fudbaleri "vučice" su trening odradili na "fabričkom" terenu.

S druge strane, u JKP "Zelenilo" kažu da površina oko ovog hotela nije u njihovom sistemu održavanja, odnosno nije obuhvaćena Programom redovnog održavanja zelenih površina ovog preduzeća.

Konačno, čišćenje okoline DMB, kao i odnošenje smeća s te teritorije, kažu u JKP

Foto M. Anđela

"Gradska čistoća", nije nadležnost ni njihovog preduzeća.

A dok se utvrdi u čijoj je nadležnosti održavanje površina oko hotela, govore meštani ovog dela Rakovice, naselje će postati deponija baš u vreme korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)