BEŽE NA DIVLJE PLAŽE: Neuređena kupališta puna posetilaca, a evo gde ima najviše Beograđana

J. DINČIĆ

26. 07. 2020. u 13:30

KAKO bi izbegli gradsku gužvu i veliki broj okupljenih na kupalištima, pojedini Beograđani spas pronalaze na divljim plažama u okolini prestonice.

БЕЖЕ НА ДИВЉЕ ПЛАЖЕ: Неуређена купалишта пуна посетилаца, а ево где има највише Београђана

Foto M. Labudović

Bela stena, izletište Zabran u Obrenovcu, Ivanovo kod Pančeva, ali i Duboki potok u Barajevu i jezero Očaga u Lazarevcu, neke su od opcija za rashlađivanje i uživanje tokom vikenda.

Ipak, nadležne gradske službe preporučuju jedino uređena kupališta, jer na njima ima spasilaca.

Jedna od najposećenijih divljih plaža svakako je Bela stena, kojoj se može prići isključivo čamcem. Nalazi se na samo sedam kilometara od centra Pančeva, desetak kilometara nizvodno od Beograda, kod ušća Tamiša. Do uređenog vikend-naselja sa sojenicama, restoranima i peščanom plažom na gornjem špicu stiže se organizovano čamcem iz Višnjice, ili sa banatske strane.

Nekoliko kilometara dalje, uzvodno, na istoj obali je izletište Zabran, kod ušća Kolubare u Savu. U sezoni, na ovoj plaži se okupi i po 10.000 kupača. Mogu da se iznajme čamci, može da se peca, a postoji i nekoliko restorana u zaleđu plaže. Čitava površina Zabrana sa šumom i lovnim rezervatom je oko 60 hektara.

ATRAKTIVNA IZLETIŠTA

NAJPOPULARNIJA izletišta u prestonici su Avala i Košutnjak. Osim toga, Beograđani se od vrućine sklanjaju u park Topčider, Zvezdarsku šumu i na jezero Trešnja, nadomak grada. Na obali jezera i okolnim proplancima postoje uređene površine, gde izletnici mogu da provedu prijatno vreme uz sportske aktivnosti.

- Kupalište je počelo da radi s prvim toplim danima, ali posetilaca ima manje nego ranije zbog trenutne situacije - objašnjavaju nadležni iz Obrenovca. - Naša preporuka je svakako da se kupači pridržavaju distance i svih mera koje je propisao Krizni štab.

Na levoj obali Dunava, tridesetak kilometara nizvodno od ušća Save je Ivanovo. Zbog prirodnog položaja ovo je klasičan rečni zimovnik, koji se leti koristi za odmor i rekreaciju.

U Barajevu, na oko 35 kilometara od centra grada, nalazi se kupalište Duboki potok. Sa jedne strane je šuma, a sa druge šljunkovita plaža, sa parkingom i mestom za ribolov. Nautičko selo u Boljevcima nazivaju biserom na Savi, dok u Lazarevcu posetioci uživaju u lepotama jezera Očaga.

Idealno mesto za ribolovce i kampere nalazi se južno od Mladenovca, 60 kilometara od centra Beograda. Markovačko jezero važi za jedno od retkih beogradskih jezera koje je raj za sportske ribolovce i izletnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)